Razgovor o predlošku:Komunizam

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Predložak:Komunizam.
Rad na člancima
Pismohrane:

O Polu Potu[uredi kôd]

Ovo je valjda već peti put da se prepirem oko Pola Pota, i već po peti put iznosim razloge iz kojih ne zaslužuje biti na popisu poznatih komunista. Napisat ću ih i ovdje, tako da budu svima na uvid, pa da me nitko ne može optužiti za bezrazložno brisanje njegovog imena s popisa.

Dakle:

1) Pol Pot nije marksist. Marksizam zahtijeva industrijalizaciju i "diktaturu proletarijata" - radništva. Crveni Kmeri su uništavali industriju i slali ljude na rad u polja.

2) Pol Pot uopće nije komunist. Njegova politika je bila obilježena nacionalizmom i ksenofobijom, koje su rezultirale u masovnim pokoljima ne-kmerskih naroda. To nije ni najmanje u skladu s teorijom komunizma. Čak niti sa staljinizmom.

3) Pol Pot je aktivno surađivao sa zapadnim blokom, napose Amerikom i Tajlandom. To je zapravo presedan u istočnom bloku i isključuje ga i iz skupine staljinističkih zemalja (ni staljinizam zapravo nije komunizam, ali dobro).

4) Pol Pot nije uživao apsolutno nikakvu popularnost u svijetu. Naći ćete pokrete koji se nazivaju maoističkim, marksističkim, trockističkim, pa čak i titoističkim, ali nijedan se ne naziva polpotovskim. Time ga se automatski isključuje sa popisa poznatih komunista. Jednostavno je nevažan u teorijskom i "inspirativnom" smislu.

Zato - brišem ga s predloška. Štaki000 (razgovor) 21:21, 13. studenog 2012. (CET)

Zaključavanje stranice[uredi kôd]

molim da administratori zaštite ovaj predložak i spriječe neproduktivni uređivački rat. Štaki je jasno objasnio zašto Pol Pot ne bi trebao biti na listi.

Ako se pogleda malo bolje vidi se šta je još Štaki bio radio po predlošku ne bi li ga "očistio" od članaka koji mu se ne sviđaju. Što se tiče Pol Pota bio je generalni sekretar komunističke partije Kampučije, maoist, deklarirani komunist, u svijetu je priznat i poznat kao komunist. Neki još vjeruju u tu propalu i u samoj osnovi promašenu i zlobnu ideologiju i imaju svoju predodžbu što spada u komunizam, a što ne pa interveniraju po predlošku ne bi li ostavili one koncepte koji im se sviđaju, a isključuju druge. Pol Pot nije stavljen u redak "osobe koje su izvršile najznačajnije utjecaje na komunističku filozofiju" već "poznati komunisti", a on je jedan od najpoznatijih komunista. Ako ima mjesta za Tita kao poznatog, ima i za njega. 83.131.249.169 21:28, 25. studenog 2012. (CET)

Za početak, slažem se sa zaštitom predloška jer je zbog teme previše podložan vandalskim upadima ili jednostavno uređivačkom ratu.

A sad da (ponovo) odgovorim zašto Pol Pot ne spada na ovaj predložak.

Činjenica da je bio Generalni sekretar KP ne čini ga komunistom. I u današnjoj Kini postoji KP i generalni sekretar, pa Kina nije komunistička država ni u kojem degeneriranom obliku. Ako se Pol Pot nazivao komunistom, to je, da se tako izrazim, njegov problem. Čista demagogija s ciljem pridobivanja s jedne strane stanovnika Kambodže, a s druge strane komunista na Zapadu.

Što se tiče mojeg političkog uvjerenja, ono nije nimalo važno za raspravu već je običan pokušaj ad hominem napada. Toliko od mene, zaista mi se više ne da prepirati, osobito sad kad je predložak zaštićen. Štaki000 (razgovor) 22:38, 25. studenog 2012. (CET)