Razgovor sa suradnikom:Damir A~hrwiki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošli!

U nastavku je tekst naše standardne dobrodošlice, nek' se nađe (vidim da su prvi koraci na wikipediji uspješno izvedeni, no ako zapne uvijek ima nekog u Kafiću ili na ircu. Ugodno pisanje želim!

Skoro zaboravih: pravilo na engleskoj wikipediji je be bold, tj. ukoliko vidite nešto netočno na wikipediji, slobodno to ispravite. Jedina iznimka je ukoliko se radi o nekoj osjetljivoj temi, gdje je već postignut neki konsenzus, valja prvo predložiti promjenu na stranici za razgovor dotične stranice, i ukoliko ne bude primjedbi (pričekati jedan dan), slobodno je unijeti željene (navedene) promjene.


Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Signature icon.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!

    SpeedyGonsales 14:09, 10. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Avnoj[uredi kôd]

Ajme, ljudi, nemojte mi se ispricavat kad ja nesto napravim iza vas ;). Samo radite i sta napravite, dobro ste napravili, sigurno je bolje nego da je stranica prazna ili ne postoji. :)

--Ante Perkovic


Jozo Brozo mafiozo[uredi kôd]

Nisam sve stigao detaljno pregledati, no, u cjelini-promjene su izvrsne. One su na glavnoj crti kako treba pisati hrvatski:

  • bolje izvorne hrvatske riječi nego latinizmi
  • bolje prava hrvatska sintaksa nego prtljavo..

Odlično, kasnije...Mir Harven 21:33, 16. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

No, dakle, da nastavim: kod pisanja, pretovario sam tekst latinizmima (to je kad se piše nabrzaka); zatim, dobro je što su ispravljeni navodnici i što je sređeno u skladnji ("je/nije" na pravim mjestima). Jedini možebitni prigovor bi bio oko 1 ili 2 promjene, no, to je uistinu marginalno. Mir Harven 23:04, 16. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Prva godina[uredi kôd]

Čestitam ti prvi wiki rođendan :-)) --Roberta F. 01:35, 13. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Ludovik Pobožni[uredi kôd]

Pozdrav Damire

Da točno je da je postignut dogovor oko imena francuskih vladara tj. da se svi zovu Luj, no to se ne odnosi na Ludovik I. Pobožnog, jer je on bio franački vladar, a osim toga taj se oblik njegova imena ustalio u povijesnoj znanosti i literaturi.

Lijep pozdrav --Roman 10:48, 3. veljača 2007. (CET)

Svevi[uredi kôd]

Moram priznati da po ovom pitanju nisam najbolje upućen, no mislim da ti dijelom mogu pomoći. To ima veze s izvorom, a oni su bili grčki ili rimski. Stari Grci su za sve narode, koji nisu pripadali grčkom narodu koristili termin barbari, no u kasnijem razvoju grčkog jezika u doba Bizantskog carstva je došlo do glasovne pojave vetacije, tako da se slovo beta (b) počelo čitati veta (v). Zbog toga se i pojam barbari počeo zbog te glasovne promjene izgovarati varvari, a isto vrijedi i za Babilon. Od Biznatinaca je ta promjena ušla i u ćirilicu, pa se javlja i kod Srba. Na latinskom zapadu do te promjene nije došlo, pa smo mi zadržali izvorno čitanje pojma barbari, koji smo preuzeli iz grčkog. Isto vrijedi i za Babilon, koji je opet grčki termin za razliku od izvornog Bab-il-um Božja vrata. Kod Europe i Evrope je isto razlika u grčkom i rimskom izvoru, no ne mogu ti pojasniti zašto, jer nisam upućen, a isto vrijedi i za etimologiju Svevi, Suebi, Suevi. Preporučam ti da ovu vrlo zanimljivu temu postaviš na Wikipedia kafić ili da na stranici za razgovor o Svevima. --Roman 08:39, 4. veljača 2007. (CET)

Your account will be renamed[uredi kôd]

02:58, 18. ožujka 2015. (CET)

Renamed[uredi kôd]

10:11, 19. travnja 2015. (CEST)