Razgovor sa suradnikom:Lucijau

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju![uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! LukaKrstulović 17:54, 28. svibanj 2007. (CEST)

Tema?[uredi kôd]

Draga Lucijau, koja je tema tvojeg članka? Možda ti ja mogu pomoći. Ygraine 18:38, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine


Ostavila sam post na TVOM razgovoru!

Svejedno gdje si ostavila post, dokle god komuniciramo. Dakle:
U tražilicu lijevo ukucaš "Strukturiranje informacija". Budući da takav članak na hr.wiki još ne postoji, na stranici rezultata vidjet ćeš sitni crveni link. Klikneš na njega, i u prozoru koji ti se otvori kopipejstaš svoj tekst.
Osnovno formatiranje: naslovi poglavlja pišu se ovako:

== Strukturiranje informacija ==
=== Podnaslov ===
==== Podpodnaslov ==== itd.

Svoj članak trebaš wikipedizirati, što znači:
* unijeti wikipoveznice
* unijeti interwikipoveznice
* unijeti kategorije (jednu ili više njih)
Wikipoveznice su pojmovi koji se mogu (ili bi se trebali moći) naći na hr.wikipediji. Njih stavljaš unutar dvije uglate zagrade, npr. [[informacija]] ili [[struktura]] ili slično . One se u gotovom članku javljaju kao plavi (ili crveni) linkovi. Na isti način (između dvije uglatice) unosiš i kategorije, jednu ispod druge, na dnu svojeg teksta.
Interwikipoveznice su linkovi lijevo na ekranu koji vode na članke na istu temu na drugim jezicima wikipedije. Za interwikipoveznice za prvu ruku odeš na pripadajući članak na en.wiki i kopipejstaš odande sasvim na dno članka.
Ne zaboravi da članak ne mora biti gotov već pri prvom uređivanju, svaku grešku možeš ispraviti i možeš ga uređivati koliko god misliš da treba. Ygraine 18:58, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine
Oke stavila sam!ajde molim te provjeri sta mi fali:)!osim ovog wikipedizirati jer ni to ne znam....

Jako dobro!

A sad finese:

  • Naslovi ne idu u CAPS LOCK-u! Trebaš ih napisati najobičnijim slovima. Također, ne treba ti dvotočka u naslovima, podnaslovima itd.
  • U poglavlju "Uvod" slučajno ti se omakla jedna uvlaka (razmak na početku retka) - zbog toga ti je čitava ta rečenica ispala uokvirena (uokviruju se vrlo kratki dijelovi teksta, recimo važne definicije, formule, i slično...). Dakle, makni taj razmak.

Evo, dok ti to ispraviš, napisat ću ti što još ostalo trebaš napraviti. Ygraine 19:28, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine

OKEJ!jesam...

Sad wikipoveznice. To su ti linkovi unutar tvog članka koji vode čitatelja na neki drugi članak na hrvatskoj wikipediji. Svaki ih članak mora imati. Wikipoveznice stavljaš na pojmove koji postoje ili bi trebali postojati na jednoj enciklopediji. Evo nekoliko primjera takvih pojmova u tvom članku: informacija, baza podataka, Internet, intranet, bibliotekarstvo...

Wikipoveznicu napraviš tako da termin staviš u dvije uglate zagrade. Primjer iz tvog članka:

[[Informacija|Informacije]] su često [[struktura|strukturirane]] prema kontekstu u interakciji s korisnicima ili većim [[baza podataka|bazama podataka]].

Znakom | (AltGr + w) odvajaš naslov članka na koji vodi tvoj link (wikipoveznica) od onog oblika riječi (padeža i slično) koji je upotrijebljen u tvom tekstu.

Probaj, pa ćemo vidjeti dalje. Ygraine 19:47, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine

jel moram to napraviti svim istim rijecima u textu? npr.interne svih 50 puta koliko se spominje ili je dovoljno jednom? i kako znam koje sve rijeci moram staviti kao poveznice?

Dobro pitanje! Samo jednom, prvi put kad se pojam spominje. Usput, na wikipediji se potpisuješ svugdje, osim u samim člancima. Potpišeš se tako da upišeš četiri tilde (tilda = AltGr + 1), ovako:
~~~~
Ygraine 20:05, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine


na kraju cjelog clanka mislis?

Potpis stavljaš na kraju komentara koji ostavljaš recimo ovdje, na svojoj stranici za razgovor, na tuđim stranicama za razgovor, u Kafiću. U članku se naravno ne potpisuješ. Ygraine 20:09, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine


aaaa.kuzim!

Samo bez "nowiki" Ygraine 20:15, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine


evo! jel to to? reci da ne moram vise nista i platim ti:)!!

Draga, ja radim za slavu...
Šalim se.
Gdje ti je potpis?!
Šalim se:)
Nije gotovo. Sigurna sam da bi se dalo naći još wikipoveznica u tvom tekstu. Nema veze ako su crvene boje. Probaj ih naći još, recimo, petnaestak-dvadesetak.
Zatim, kategorija. Kategoriju stavljaš sasvim na dno svojeg teksta, u dvije uglate zagrade. Budući da zasad ne postoji kategorija "Informacijske znanosti" (ne bi bilo loše da se otvori), stavi svoj članak u kategoriju društvenih znanosti. Znači ovako: na dno teksta pišeš: [[Kategorija:Društvene znanosti]] - samo bez ikakvih "nowiki", please. I ne zaboravi se potpisati u komentarima! Ygraine 20:23, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine


oke oke!! evo jesam....ali za jos poveznica cu morat kasnije-stvarno moram za sutra jos jedan seminar napisat tako da nemam vremena nazalost:(.... Nego puno hvala na pomoci-bila bih izgubljeno janje bez tebe!!!HVALA HVALA:)!! i pusa.....i Lucijau 20:29, 30. svibanj 2007. (CEST)Lucijau

Super. Zapamti, članak ti još nije dovršen! Ako trebaš pomoć, obrati se meni ili drugim suradnicima dobre volje! Stay beautiful! Ygraine 20:32, 30. svibanj 2007. (CEST)Ygraine