Razgovor sa suradnikom:Narentaner

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Zamolio bih da se suzdržite od ovakvih promjena. Takvo uređivanje se smatra vandalizmom.
Što se konkretne promjene tiče, Neretva dijeli Hercegovinu na istok i zapad, pa je Mostar svojim dijelom dio zapadne Hercegovine. Središnja Hercegovina ne postoji.
Postoji i podjela na sjevernu, ili Gornju Hercegovinu, to je područje Rame, odnosno područje općina Rama-Prozor, Jablanica i Konjic.
Na jugu, područje u trokutu Neretva-more/državna granica-granica sa RS, ili Neretva-Dubrovnik-Mostar se često znalo i nazivati jugozapadna Hercegovina, premda je istočno od rijeke Neretve.
Podjela na zapadnu i istočnu Hercegovinu je obično rijekom Neretvom, međutim često se u zapadnu Hercegovinu uzima i pogranični pojas istočno od te rijeke, kao istočni dio Mostara, dok na sjeveru granica na Neretvi nema tolikog značenja, kako je sama manjeg toka. Na jugu, u jugozapadnoj Hercegovini je opet priča s komunikacijama.
Ovakva podjela na istočnu i zapadnu Hercegovinu je stara oko 100ak godina, uz neke izmjene.
Npr. granica između Primorske (kasnije Hrvatske) i Zetske banovine je išla tim krajem, iako su 1929. Stolac i Ravno bili u istočnoj banovini, a 1931. se Stolac skupa s Berkovićima pripojio zapadnoj, no ne i Ravno. Također, granice Ravnog (odnosno Popova) su mijenjane.
--Čeha (razgovor) 11:21, 10. kolovoza 2020. (CEST)[odgovori]