Razgovor sa suradnikom:Zmatusk1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Hehehe, pogledaj Wikipedija:Što je najpotrebnije, to ti je tek smijeh :-) SpeedyGonsales 01:47, 9 Dec 2004 (CET)


Glavna stranica[uredi kôd]

  • Postoji ideja da se na glavnu stranicu ne stavljaju "crvene" poveznice (daklem poveznice na članke koji još nisu napisani).
  • Druga ideja je da na glavnu stranicu idu samo bitni pojmovi. Tako prošlo bi (po mome) i veterinarstvo (ali kao Veterina - pošto je pokraj članka Medicina), i televizija, ali Iransko pitanje ne bih stavio na glavnu stranicu. Taj članak ima mjesto na wikipediji, ali teško na glavnoj stranici. SpeedyGonsales 10:37, 9 Dec 2004 (CET)


Norveška[uredi kôd]

Dobro je, ja radim na predlošku za države svijeta, onda se samo "upucaju" unutra važni podaci, i s ovime što si napisao, u dva dana "imamo Norvešku" :-). Usput, baci oko na Wikipedija:Stil#Potpisivanje. SpeedyGonsales 03:35, 10 Dec 2004 (CET)


S boldovima sam naglasio što mislim da je doista bitno i da vrijedi zapamtiti a italici se odnose na nazive knjiga koje u tekstu spominjem. I kad sam učim ne volim suhoparno more teksta bez naglasaka. Nadam se da se slažeš. User:Zmatusk1

Mogao sam biti eksplicitniji, no ja volim biti fin, što mi se ponekad obije o glavu :-). Uputio sam te na paragraf o potpisivanju, jer si potpisao stranicu o Norveškoj, što često rade novi korisnici dok ne vide/shvate/nauče da je vrlo jednostavno vidjeti tko je što napisao, ako je registriran. U gornjem desnom kutu mi je poveznica moji doprinosi, kojom dobivam pregled što sam ja radio u zadnje vrijeme, a ako me zanima netko drugi, odem na njegovu stranicu, i kliknem Doprinosi suradnika. S druge strane ovakva pitanja idu na stranice za raspravu (talk pages), i ona se potpisuju. (Hehehe, tisuću pravila ;-)
Iskreno - nisam siguran da 100% znam o kojem članku pričaš, no slažem se s tobom - tekst je naravno dosadan bez naglasaka. Zato ga se ukrašava grupiranjem u paragrafe, podnaslovima, boldom i italikom, listama, slikama, tablicama itd. No boldati valja riječ, dvije ili tri (može i jedna rečenica proći, ako je kraća, no nikako cijeli paragraf). Ako je neka rečenica iznimno važna, onda se recimo njome počne novi paragraf. Ako je citat ili zakon, stavi se u italik (i naslovi knjiga). Da zaključim, naglasak je na sadržaju wikipedije, estetika je manje bitna, no treba izbjeći da čitatelja sadržaj bode u oči. Dakle ako netko doda podnaslove, interne poveznice, bold i italik, onda je tekst bio previše suhoparan (ima takvih tekstova još dosta na wikipediji), no ako netko ukloni bold ili smanji broj poveznica, onda je očito bilo pretjeravanja. Otkad doprinosim wikipediji, samo sam na dva ili tri članka uklonio par poveznica, i na jednom malo smanjio bold, uglavnom dodajem i jedno i drugo. SpeedyGonsales 14:49, 11 Dec 2004 (CET)


Dobro, slažem se. Pošto sam ja ovdje "novi" neka pravila još nisam u potpunosti usvojio, ali te molim da mi korigiraš članke ako nađeš za potrebno. Mislim da mogu puno toga novoga dati, a ti mi samo malo "izbrusi " formu, ako ti nije "bad"!:)


Nema problema, npr. JRR Tolkiena sam ubacio na postojeću stranicu J.R.R.Tolkien, ti reci jel' sve ok, pa ću obrisati ovu prvu stranicu :-) (hint - svaki članak na wikipediji bi trebao "voditi" barem na još jedan članak, i isto tako na svaki članak treba biti negdje barem jedna poveznica. Primjer: na glavnoj stranici je poveznica Književnost (pod Kultura), na stranici Književnost je poveznica Fantastika (fantasy), a na stranici Fantastika (fantasy) je poveznica John Ronald Reuel Tolkien. Jednostavno? Što da kažem, kad sam došao prvi put na wikipediju, bilo mi je bedasto stavljati poveznice, vidio sam da se na nekim stranicama sve crveni i plavi i bilo mi je skoro muka od toga, pa su mi prvi članci bili bez poveznica, ili s jednom-dvije. Onda sam shvatio da wikipedija NIJE papirnata enciklopedija, da je njena najbolja strana povezanost (osim informativnosti koju nudi preko 420.000 članaka na eng. wikipediji), pa se danas trudim svoje članke "wikizirati" na nekih 10% poveznica (bitnih pojmova, datuma). Hehe, makar znam na nekim tuđim člancima i malo smanjiti to crvenilo ;-) Treba imati mjeru. SpeedyGonsales 20:04, 13 Dec 2004 (CET)


Ribice su najbitnije :-) SpeedyGonsales 16:11, 23 Dec 2004 (CET)