Wikipedija:Što je najpotrebnije

Izvor: Wikipedija

Svi možete postati suradnicima hrvatske wikipedije! Wikipedija treba vašu pomoć!

Wikipedija naravno raste bez plana - svatko radi ono što ga zanima. Možete lektorirati jezik kojim su pisani članci (č i ć su najčešći problemi, no i drugih pravopisnih pogrešaka ima), možete pisati nešto o renesansi, ili o računalstvu. Možete pisati nove članke, ili možete prevoditi članke iz Wikipedije s engleskoga, njemačkoga, francuskoga, talijanskoga ili bilo kojega drugog jezika. Ova stranica samo prjedlaže ideje, što bi se moglo pisati, što je potrebno. Ne ustručavajte se pisati nešto potpuno drugo ako hoćete - Wikipedija znači slobodu!

Hrvatska Wikipedija[uredi kôd]

Ovo je Wikipedija na hrvatskomu jeziku, i za razliku od engleske, koja ima višestruko veći broj suradnika od naše i time pokriva sve teme i prava je opća enciklopedija, osnovni cilj hrvatske Wikipedije je sadržavati članke o hrvatskim temama koji su bolji ili u najmanjoj mjeri jednaki onima na drugim Wikipedijama, bila to njemačka, japanska ili francuska Wikipedija, tako da se suradnici Wikipedija na drugim jezicima koji poznaju hrvatski jezik mogu uvijek osloniti na našu Wikipediju kao izvor točnih i opsežnih informacija o Hrvatskoj i svim hrvatskim temama (književnost, povijest, slikarstvo,...).

Naravno, svatko tko dođe na hrvatsku Wikipediju i ode na članak Pariz ne očekuje tamo naći članak onako opsežan kakav je na francuskoj wikipediji, no očekuje naći wikipoveznice na članke na drugim jezicima, kako bi mogao u skladu sa svojim znanjem stranih jezika upotpuniti traženu informaciju, ako već radoznalost ili potreba nije bila zadovoljena na našoj Wikipediji.

Što je najpotrebnije?[uredi kôd]

Tri su kvalitetna načina za doprinos hrvatskoj Wikipediji:

  1. Rad na hrvatskim temama: hrvatska umjetnost (književnost, slikarstvo, film, glazba), hrvatski zemljopis (gradovi, rijeke, planine, hrvatski otoci, županije), hrvatska povijest i hrvatski jezik. Kliknite na wikipoveznice, naći ćete se na popisima članaka u odgovarajućoj kategoriji, i vidjet ćete odmah koji članci nedostaju, napišite ih! Ne zaboravite pogledati postoji li na nekoj od wikipedija susjednih država ili na nekoj "velikoj" Wikipediji članak na tu temu, stavite i međuwikipoveznice! Postojeće članke nadopunite kako je gore navedeno, tako da je članak o hrvatskoj povijesti na našoj Wikipediji bolji ili jednak onome na engleskoj Wikipediji. Dobri članci objavljuju se na glavnoj stranici.
  2. Drugi način doprinosa je dopunjavanje kratkih članaka ili pomaganje u dovršavanju prijevoda/sređivanje članaka u kojima slova nemaju dijakritike.
  3. Popis članaka koji ne postoje na hrvatskoj Wikipediji, poredan po broju poveznica koje pokazuju na taj članak Posebno:Tražene stranice. Ako postoji 50 poveznica na članak koji ne postoji, onda takav članak treba Wikipediji.

Članci koji zahtijevaju popravke ili poboljšanja[uredi kôd]

Za iskusne i neiskusne suradnike[uredi kôd]

Za iskusnije suradnike[uredi kôd]

Ideje za pisanje članaka[uredi kôd]

Pomoć[uredi kôd]