Relevantnost za sustav

Izvor: Wikipedija

Relevantnost za sustav ili anglicizam too big to fail ("preveliko na propast") teorija je koja tvrdi da su određene financijske institucije tako velike međusobno toliko povezane da bi njihov stečaj ili propast bila pogubna za gospodarstvo, te ih se stoga mora podržavati od strane vlasti, kada se nalaze gospodarskim poteškoćama.

Izraz se odnosi na banke, koncerne, masovne medije i slične organizacije koje stabiliziratju sustav da i čija bi propast bila kobna za prevladavajući hegemoniju. Zbog toga vlast spašava takve rleventne čimbenike intervencijom države intervencije kao bi spriječila širu prijetnju sustavu. To je osobito vrijedi za bankarski sektor i velike industrijske tvrtke.


Na popisu banaka za koje se navodi da su "too big to fail" nalazi se 17 s glavnim sjedištem u Europi, 8 u SADu i 4 i Aziji[1]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Policy Measures to Address Systemically Important Financial Institutions (PDF). Financial Stability Board. 4. studenoga 2011. Pristupljeno 4. studenoga 2011.


Economic template.svg Nedovršeni članak Relevantnost za sustav koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.