Renault

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Renault
Renault 2009 logo.svg
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1899.
Sjedište Boulogne-Billancourt, Francuska
Sjedište Boulogne-Billancourt, Francuska
Izvršni direktor Carlos Ghosn
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Broj zaposlenih 127 086 (2012)
Holding tvrtka Renault Grupa
Web stranica http://www.renault.hr

Renault je francuski proizvođač automobila osnovan 1899. Tvrtka proizvodi cijelu paletu automobila i kombi vozila, te u prošlosti, kamione, traktore, tenkove i autobuse. Godine 2011. Renault je bio treći najveći europski proizvođač automobila po proizvodnji automobila odmah iza Volkswagen Groupe i PSA. 2012. je po proizvodnji bio jedanaesti najveći proizvođač automobila u svijetu.

Multinacionalna korporacija Renault je vlasnik 43,4% udjela u japanskom Nissanu, 99,43% udjela u rumunjskoj Daciji, 80,1% udjela u Renault Samsungu u Južnoj Koreji , 25% udjela u ruskom AutoVAZu i 1,55% udjela u njemačkom Daimler AG. Renault također posjeduje podružnice RCI Banque ( financije ) , Renault Retail Group ( distribucija) i Motrio ( auto dijelovi ) . Renault Trucks su od 2001. postali dio tvrtke Vovlo Trucks. A Renault proizvodnja poljoporivrednih strojeva je od 2008. u vlasništvu njemačke tvrtke CLAAS. Renault ima zajedničko ulaganje u Turskoj pod nazivom Oyak - Renault, i još jedno u Iranu pod nazivom Renault Pars. Francuska vlada posjeduje 15% udjela u Renaultu.

Ako promatramo Renault-Nissan Alliance, kao jednog igrača na tržištu radi se o četvrtoj najvećoj automobilskoj grupi. Renault i Nissan ulažu značajne napore u razvoj električnog automobila, uložit će 5,16 miljardi $ u 8 električnih vozila tijekom četiri godine počevši od 2011.

Osnovno tržište za Renault je Europa. A još su poznati po svojoj bitnoj ulozi u moto sportu, s nizom uspjeha u reliju a posebno u Formuli 1.

Aktualni modeli[uredi VE | uredi]

Paleta trenutnih modela, godina predstavljanja/redizajna te karoserijske verzije.

Renault Captur

Osobna vozila

Renault gospodarska vozila:

Renault Trafic francuske žandarmerije

Koncepti[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


TheStructorr Lamborghini Gallardo.svg Nedovršeni članak Renault koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.