Revija Urbane KulturE – Evo RUKE!

Izvor: Wikipedija

Revija Urbane KulturE – Evo RUKE, glazbena manifestacija u Splitu. Održava se svakog ljeta. Počinje krajem lipnja i završava na trećini rujna. Održava se niz koncerata i performansa u splitskom Đardinu, jedinom parku u užoj gradskoj jezgri. Te dane Đardin je mjestom jazza, bluesa i rock'n'rolla, prave urbane glazbe. Posjetiteljima je ulaz besplatan. Izvodi se uživo kvalitetna domaća i inozemna glazba. Nastupaju hrvatski izvođači, ponajviše iz Splita i bliže okolice. U programu su autorski koncerti, tematski dani i cover sastavi.[1] U sklopu revije od 2018. godine održava se Split Open Jazz Fair.[2] Ostali tematski podprogrami su Zlatni Grgur i Split Blues Festival.[3] Zlatni Grgur odnosno Turneja tri Grgura je manifestacija u sklopu Evo RUKE. Ojedinjuje kulturnu ponudu tri hrvatska grada koja imaju Meštrovićev spomenik Grgura Ninskog – Nina, Splita i Varaždina.[4]

Organizator festivala je Stevo Vučković (Stiv Stividen).[5] Manifestacija je zamišljena pretenciozno, nacionalna smotra domaćih izvođača urbane glazbe svih žanrova i trebala bi obuhvatiti sve dobne skupine, od novaka do prekaljenih poznatih hrvatskih umjetnika, iz svih dijelova Hrvatske. Vučković ističe da mu je koncepcija uvijek ista: revitalizacija devastirane kulturne, glazbene scene grada, a drugo, demarginalizacija žanrova kao što su blues i jazz. Zbog neimaštine i nedostatnih vanjskih izvora, Evo ruke! zamišljen je kao okvir i ima potprograme.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (): (bez naslova) Gov serv. 20. svibnja 2019. Pristupljeno 17. listopada 2019.
  2. (): Info Službene stranice Split Open Jazz Faira na Facebooku. Pristupljeno 28. kolovoza 2020.
  3. Đorđe Škarica: Glazbene novosti: Split Open Jazz Fair (Evo Ruke 2018., 2019.) SoundGuardian. 9. listopada 2019. Pristupljeno 28. kolovoza 2020.
  4. a b Razgovarala Jasenka Leskur: Pogledajte kako su Splićani razludjeli uz 'Atomsko sklonište' u Đardinu, bit će svega, blues će svirati i sjajni Paulo Mendonca, a traje do rujna Slobodna Dalmacija. 19. srpnja 2018. Pristupljeno 2. rujna 2020.
  5. Jakov Kosanović: 'Skinuo sam stigmu s Đardina, to je bio grm u kojem se događalo zlo i koji je trebalo zaobilaziti u širokom luku': razgovarali smo sa Stevom Vučkovićem Stividenom, organizatorom festivala 'Evo ruke' Slobodna Dalmacija. 23. kolovoza 2019. Pristupljeno 2. rujna 2020.