Rezultati pretrage tražilice

Izvor: Wikipedija

Rezultati pretrage tražilice (eng. Search Engine Results Pages, SERP) su stranice koje tražilice prikazuju kao odgovor na pretražni upit (eng. search query) koji je zadao tragatelj. Glavna sastavnica SERP-a su izlistani rezultati koje je vratila tražilica kao odgovor na upit ključnom riječi, premda stranica mogu također sadržavati druge rezultate poput oglasa.[1]

Dvije su općenit vrste rezultata, organska pretraga (eng. organic search), tj. koje je vratio korisniku algoritam tražilice i sponozornirana pretraga (eng. sponsored search), tj. oglasi. Rezultati su obično poredani prema relevantnosti ka upitu. Svaki rezultat koji je prikazan na stranici s rezultatima sadrži naslov, poveznicu koja pokazuj na aktualnu stranicu na internetu i kratki opis (atribut description) kojim prikazuje gdje su ključne riječi (atribut keywords) našle sadržaj unutar stranice s organskim rezultatima. Za sponzorirane rezultate oglašivač odlučuje što će se prikazati.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BJ Jansen, A Spink (2008) Investigating customer click through behaviour with integrated sponsored and nonsponsored results. International Journal of Internet Marketing and Advertising 5 (1-2), 74-94. (eng.)