Richard Dean Anderson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Richard Dean Anderson
Richard Dean Anderson
Richard Dean Anderson
Rođenje 23. siječnja 1950.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Richard Dean Anderson je američki televizijski glumac rođen 23. siječnja 1950. godine u Minneapolisu, Minesoti. Poznat je po ulogama u televizijskim serijama MacGyver i Stargate SG-1, najduže prikazivane znanstveno fantastične serije u SAD-u.

Životopis[uredi VE | uredi]

Anderson je rođen u Minneapolisu u Minnesoti od roditelja Stuart Jay Andersona i Jocelyn Rhae Carter, a ima škotsko, švedsko, norveško i Mohawk porijeklo. Odrastao je u Rosevilleu u Minnesoti i pohađao faukultet u Ohiu.

Karijera[uredi VE | uredi]

Prvi put se kao glumac pojavljuje u američkoj seriji General Hospital kao Dr. Jeff Webber od 1976. do 1981. Anderson je postao popularan zahvaljujući televizijskoj seriji MacGyver u kojoj je glumio glavnu ulogu. 1995 glumio je u humorističnoj seriji Legend. Od 1997. do 2007. godine glumio je Jack O'Neill-a u Stargate SG-1, a pojavljuje se i u Stargate Atlantisu. Posudio je glas za svoj lik The Simpsonsa u epizodi Kiss Kiss, Bang Bangalore. Glumio je i mnogim u reklamama.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Nikada se nije ženio. Ima kćer Wylie Quinn Annarose rođenu 1998. Kćer je dobio sa Apryl Prose. Izlazio je sa Teri Hatcher, Selom Ward, Larom Flynn Boyle i njemačkom klizačicom Katarinom Witt.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]