Stargate Atlantis

Izvor: Wikipedija
Stargate Atlantis
FormatZnanstvena fantastika
AutorRobert C. Cooper
Brad Wright
GlumciJoe Flanigan
Torri Higginson
Amanda Tapping
Rachel Luttrell
Jason Momoa
Jewel Staite
Robert Picardo
Rainbow Sun Francks
Paul McGillion
David Hewlett
Država podrijetla SAD
Kanada
Broj epizoda91 epizoda
Produkcija
Trajanje epizode~ 42 minute
Emitiranje16. srpnja 2004.još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Stargate Atlantis (često skraćeno nazivana SGA) je američko-kanadska znanstvenofantastična televizijska serija, koja je dio Stargate serije u vlasništvu Metro-Goldwyn-Mayer-a. Autori su dugogodišnji SG-1 producenti Brad Wright i Robert C. Cooper. Ona je logički nastavak serije Stargate SG-1. Snimana je i producirana u Kanadi.

Stargate Atlantis prati avanture ljudske ekspedicije u izgubljeni grad Atlantis u Pegaz galaksiji. U novoj galaksiji pojavljuju se i nove kulture i novi neprijatelji kao što su: Wraithi, Geniiji, a kasnije Asurani.

Stargate Atlantis premijerno je prikazan na Sci-Fi Channel-u 16. srpnja 2004. godine kao "Rising", dvodjelna epizoda u stilu filma sa zvijezdama Stargate SG-1 kao gostima Richard Dean Andersonom i Michael Shanksom. Serija se trenutno emitira širom svijeta: u Europi, Kanadi, Japanu i Australiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U zadnjoj epizodi sedme sezone serije Stargate SG-1 glavni junaci pronalaze bazu na Antarktici, za koju se uspostavlja da je sagrađena od strane rase po imenu Drevni. Stargate zapovjedništvo šalje stručnjake da detaljnije istraže tu bazu, a ubrzo nakon toga dr.Daniel Jackson pronalazi grad po imenu Atlantis - posljednje uporište Drevnih prije njihove seobe na Zemlju.

Slijedi opis radnje u prve dvije sezone serije:

Sezona 1 2004.2005.
Ekspedicija na Atlantis pod vodstvom Dr. Weir dolazi u grad Drevnih i ubrzo su prisiljeni tražiti izlaz iz krize uzrokovane kroničnim nedostatkom energije te zalihama hrane koju zbog nemogućnosti pozivanja Zemlje ne mogu osigurati. Tako upoznaju Athosijance, a skupa s njima i nove moćne neprijatelje Wraithe, koje bude iz dugogodišnje hibernacije. Major Sheppard sastavlja tim koji se sastoji od njega, Dr. McKaya, poručnika Forda i Athosijanke Teyle. Također početkom sezone stvaraju sebi nove neprijatelje Geniije, vojnu civilizaciju s tehnologijom iz 1950-ih godina. Pred kraj sezone pod napadom Wraitha spremaju se na evakuaciju s Atlantisa, ali im u zadnji trenutak stiže pomoć sa Zemlje. Sezona ipak završava opsadom Atlantisa, ne prikazujući konačan ishod.
Sezona 2 2005.2006.
Nakon uspješno izvedene prijevare kojom su uvjerili Wraithe da je Atlantis uništen, stanovnici Atlantisa uspijevaju uspostaviti kontakt sa Zemljom zahvaljujući ZPM modulu koji su dobili s Dedalusa. Iz ekipe odlazi poručnik Ford, kojeg mijenja bivši trkač Ronon Dex. Centralna radnja ove sezone se bazira na Dr. Beckettovom retrovirusu, koji bi trebao biti u mogućnosti pretvoriti Wraithe u ljude. Nekoliko probnih pokušaja korištenja retrovirusa propada, uz, uglavnom, neželjene rezultate. Zahvaljujući ovome, ekipa Atlantisa dobiva još jednog velikog neprijatelja, Michaela, na kojem je propao eksperiment s retrovirusom. Sezona završava napadom Wraitha na Zemlju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]