Rimski ugovori (1924.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Područje Slobodne države Rijeke (žuto je područje koje je pripojeno Rapallskim ugovorom iz 1920.)

Rimski ugovor, međunarodni ugovori potpisani 27. siječnja 1924. godine. Rimski ugovori su dva ugovora: 1) Pakt o prijateljstvu i srdačnoj suradnji i 2) Sporazum o Rijeci. Predstavljaju dogovor između Italije i Kraljevine SHS. Drugo potpisivanje bilo je 22. veljače 1924., kojim su van snage stavljeni pojedini dijelovi Rapallskog ugovora, zbog kojeg je 1920. godine bila stvorena Slobodna Država Rijeka, a ovim ugovorima ukinuta je riječka država i uspostavljena Kvarnerska provincija, što je uvod u pripajanje Rijeke Italiji. Potpisnici su sa strane Vlade Kraljevine SHS predsjednik Vlade Nikola Pašić i ministar vanjskih poslova Momčilo Ninčić, a sa strane Vlade Kraljevine Italije Benito Mussolini. Italiji je ovo bio veliki trofej. Talijanski kralj je u Rimu istog dana, 22. veljače 1924. izdao proglas: "Grad Rijeka i okolni teritorij pripadaju Italiji po ugovoru od 27. siječnja i bit će priključeni Kraljevini Italiji." 16. ožujka 1924. god. talijanski kralj Viktor Emanuel III. sa suprugom Jelenom Petrović Njegoš doplovio je u Rijeku kao trijumfator.[1]

Prema ovom ugovoru iz 1924. godine, Rijeku je anektirala Italija, dok je grad Sušak pripojen Kraljevini SHS. Dogovorena je i zajednička lučka uprava za ova dva grada.

U srži su istog učinka kao i Rimski ugovori 1941. koje je potpisao poglavnik NDH, jer je u oba slučaja Italiji predan hrvatski teritorij naseljen Hrvatima, koji nije nikad u povijesti bio pod Italijom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kamenjar.com A. Majic: Na današnji dan potpisani su Rimski ugovori, temeljem kojih je Rijeka pripojena fašističkoj Kraljevini Italiji 27. siječnja 2020. (pristupljeno 1. veljače 2020.)