Prijeđi na sadržaj

Rimsko-germanski muzej Köln

Koordinate: 50°56′26″N 6°57′30″E / 50.94056°N 6.95833°E / 50.94056; 6.95833
Izvor: Wikipedija
Rimsko-germanski muzej Köln

Zgrada Rimsko-germanskog muzeja pored kölnske katedrale
Osnovan 1974.
Smještaj Köln
Vrsta Muzej rimsko-germanske umjetnosti
Službena stranica Rimsko-germanski muzej

Rimsko-germanski muzej (RGM, njem.: Römisch-Germanisches Museum) je važan arheološki muzeju Kölnu. Posjeduje veliku zbirku predmeta iz rimskog perioda, iz rimskog naselja Colonia Claudia Ara Agrippinensium, na čijim je temeljima sagrađen moderni Köln. Muzej je izgrađen na mjestu rimske vile, s velikim Dionizijevim mozaikom na njegovom originalnom mjestu u podrumu a dio rimske ceste je odmah vani. U biti muzej je arheološka lokacija.

Uloga muzeja je i sačuvanje rimskog kulturnog nasljeđa grada Kölna i zato sadrži veliku zbirku predmeta s rimskih sahrana, kao i nadgledanje izgradnje kölnske podzemne željeznice i predmeta iskopanih tijekom radova na njoj.

Većina zbirki bila je smještena u Wallraf-Richartzovom muzeju do 1946. Na prednjoj strani muzeja je bivša sjeverna kölnska kapija s natpisom CCAA (Colonia Claudia Ara Agrippinensium).

Muzej[uredi | uredi kôd]

Detalj Dionizijevog mozaika (220. do 230.) u Rimsko-germanskom muzeju

Rimsko-germanski muzej, otvoren je 1974., nedaleko kölnske katedrale, ma mjestu gdje je bila vila iz 3. stoljeća. Vila je otkrivena tek 1941. tijekom radova na skloništu za zaštitu od zračnih napada. Na podu viline glavne sobe nalazio se mozaik boga Dioniza. Pošto se mozaik nije mogao lako premjestiti, arhitekti Klaus Renner i Heinz Röcke dizajnirali su muzej oko mozaika. Unutarnja muzejska dvorišta oponašaju izgled stare vile.

Pobliciusova grobnica, 40.g

Osim mozaika koji datira između 220. i 230.g, tu je i rekonstruirana grobnica legionara Poblicius oko 40. godine. Tu je i velika zbirka Rimskog stakla, kao i rimski i srednjovjekovni nakit. Dosta predmeta je izloženo i iz svakodnevnog života rimskog Kölna, uključujući portrete (npr. rimskog imperatora Augustusa i njegove žene Livie Drusille), natpisi, posuđe, i arhitekturski fragmenti.

U noći 18. siječnja 2007. oluja Kyrill je razbila prozor muzeja, tako da je komad šperploče pao direkto na mozaik. Šteta je sanirana u roku tjedan dana. Muzej posjeduje najveću svjetsku zbirku lokalno proizdvedenog stakla iz rimskog perioda.[1]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Gerta Wolff: The Roman-Germanic Cologne. A Guide to the Roman-Germanic Museum and City of Cologne. J. P. Bachem: Cologne, 2002, ISBN 3-7616-1371-7

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rimsko-germanski muzej Köln

Izvori[uredi | uredi kôd]