Rise of Legends

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rise of Legends
Proizvođač(i) Big Huge Games
Izdavač(i) Microsoft game studios
Žanr(ovi) Strateška računalna igra
Način(i) igre Igra na poteze i igra u realnom vremenu, ali i više igrača
Dobna granica ESRB: T (Teen)
PEGI: 12+
Platforma Windows
Sistemski zahtjevi Windows
Ulazni uređaji Miš i tipkovnica
Medij(i) 4 CD-ROMa
 • Windows XP
 • Hard disk: 1,4 GHz
 • 4,5 GB
 • 64 MB T&L grafička kartica
 • 4x CD-ROM drive
 • 56.6 kbps ili brža internetska veza (samo za više igrača)
 • ostalo: zvučnici ili slušalice

Rise of Legends (hr. Buđenje legendi) je strateška računalna igra čija se radnja uglavnom izvodi u realnom vremenu, tek sa elementima igre na poteze, srodna igri Rise of Nations. Proizvođač je Big Huge Games, a izdavač Microsoft game studios.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja igre je smještena u nestvarni svijet Aio, u kome se tri hominidne rase bore za svoj životni prostor na više nego nevjerojatan način. Svaka rasa je jedinstvena, podređena nekoj sili kako bi se izborila za svoje ciljeve, sa mračnim protivnicima podređenima zloj srani te iste sile. Dakle, osnova radnje jeste vječna borba između dobra izla, od ljudskog do božanskog. Tri rase, Vinci, Alin i Cuotl sa svojim jedinstvenim moćima, slabostma, arhitekturom, vojnom i životnom silom, moraju spasiti sivjet od uništenja. Zanimljivo je da svaka rasa na neki način odgovara nekome stvarnome narodu u određenom vremenu povijesti. Radnja prati životnu priču Giacoma, mladog lorda od Miane. On prvo vodi rat proiv Dogea, vojvode od Venuccia, za ujedinjenje svih vincijevskih gradova-država, zatim se zajedno sa Alinima bori protiv džina Sawua, koji se odmetnuo od škole Stakla, i formirao školu Mračnoga Stakla. Naposlijetku počinje bitku protiv samih bogova Cuotla, koji žele cijeli Aio podrediti sebi, a sve zbog neobičnog stroja koji kontrolira sudbine ljudi, a kojeg je stvorio Czin, bog smrti.

Vinci[uredi | uredi kôd]

Vinci su gospodari metala, industrije i strojeva. Oni se oslanjaju na genijalnost i industriju kako bi ostvarili svoje ambicije. Vinci su labavi savez gradova-država čije se jedinstvo ogleda u ratu - često međusobnom! Vinci su podređeni sili industrije.

Alin[uredi | uredi kôd]

Alini su djeca pustinje. Alinsko Kraljevstvo je odraz moći magije i misticizma. Tisućama godina, magijske škole Vatre, Pijeska i Stakla stvorile su tri okosnice moći Alina. Alini su podređeni sili magije.

Cuotl[uredi | uredi kôd]

Cuotl, moćna i zagonetna rasa

Cuotli su, moćni i zagonetni, nepoznat čimbenik borbe za opstanak u Aiou. Legende ovoga naroda govore o tome kako su ih posjetili sami bogovi prije više tisuća godina, ali tek nedavno ovi ljudi su se sami uvjerili u to. Cuotli su podređeni sili bogova.

Mehanika igre[uredi | uredi kôd]

Mehanika igre se sastoji od: gradnje grada, prikupljanja resursa, istraživanja, pripreme vojske i bitke. Razlike među rasama uveliko se odražavaju na mehaniku igre, pa je data okvirna mehanika.

Gradnja grada[uredi | uredi kôd]

Grad je osnova za dalji tok bitke. Njime određena rasa osniva i širi svoj teritorij. Grad se sastoji od oblasti (distrikata) koji imaju ulogu u vojnom, tehnološkom, gospodarstvenom i upravnom smislu. Distrikti su različiti od rase do rase, ali okvirno imaju istu svrhu. Distrikti mogu biti:

 • Vojni: njihova svrha je odbrana i zaštita grada, povećanje maksimuma populacije i stvaranje dodatnih vojnih trupa. Sve rase ga zovu "vojni distrikt".
 • Tehnološki: poboljšavaju i iskorištavaju sve prednosti tehnologija pojedine rase. Kod Vincija je to "industrijski distrikt", kod Alina "magijski distrikt", a kod Cuotla "sveti distrikt".
 • Gospodarski: oni povećavaju maksimum prikupljenih resursa, kapacitet i vrijednost proizvodnnje resursa. Kod Vincija i Alina to je "trgovački distrikt", a kod Cuotla "reaktorski distrikt".
 • Upravni: povećavaju otpor, veličinu, snagu i granice grada, te imaju razne druge pozitivne efekte. Sve rase ga zovu "distrikt palača".

Pored distrikata koji su u izravnoj vezi sa gradom, postoje brojne druge popratne građevine koje služe prikupljanju resursa, raznima istraživanjima i obuci vojske.

Prikupljanje resursa[uredi | uredi kôd]

Resursi su neophodni za gradnju, razvoj i obuku vojske. Osnovni resurs koji služi kao pogonsko gorivo svima rasama jeste mineral timon, koji se javlja u vidu plavih kristala. Za njegovo prikuplanje potrbno je izgraditi rudnik kraj njegovog nalazišta. Veličina rudnika ovisi o veličini nalazišta. Vinci i alini koriste novac kao drugi resurs, a Cuotli energiju. Novac se prikuplja putem trgovine među gradovima i drugim objektima, a energija u reaktorskim distriktima.

Istraživanje[uredi | uredi kôd]

Svaka rasa je podređena određenoj sili, međutim oblasti istraživanja su slične: vojna, tehnološka, gospodarska i nacionalna, a imaju veliki spektar utjecaja na naciju. Svako istraživanje ima svoju cijenu i preduvjete.

Vojska i bitka[uredi | uredi kôd]

U ratu za opstanak svaka vojna pomoć je dobrodošla. Zato igrač mora veliku pažnju posvetiti obuci i razvoju svoje vojske, te naposlijetku bitci. Svaka rasa ima jedinstvenu vojsku sa vekikim brojem različitih vrasta vojnih jedinica, ali i sa prednostima i manama. Najvažniji čimbenici vojske su nacionalni heroji. Kod Vincija su to veliki vojskovođe, kod Alina moćni čarobnjaci, a kod Cuotla sami bogovi.