Tipkovnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tipkovnica

Tipkovnica je skup tipaka koje su organizirane u jednu cjelinu, a njihova svrha je omogućiti slanje signala nekom stroju ili uređaju. Svaka tipka na tipkovnici obično ima jedinstvenu funkciju, ali u praksi zbog komfornosti operatera i praktičnosti, u izgradnji tipkovnice nekim tipkama dodjeljuje se više funkcija, a isto tako je moguće imati tipku s istom funkcijom na više mjesta. Tipkovnica je jedna od čestih ulaznih jedinica kod računala.

Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke. Neke tipkovnice imaju tipke pomoću kojih se može pristupiti nekoj datoteci, programu i sl.

Tipkovnica se obično koristi za unošenje teksta, a također je jedna od glavnih uređaja za kontrolu likova u računalnim igrama, a uglavnom se koriste strelice ili slova W,A,S i D.

Pored ostalog, tipkovnica se koristi i za zadavanje zapovijedi računalu. Primjerice, na nekim starijim inačicama Windowsa, pod Linuxom i MS-DOS-om kombinacijom tipaka Ctrl+Alt+Del računalo se može ponovno pokrenuti.

Postoji puno različitih standarda za raspored simbola na tipkama.

Vrste tipkovnica[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]