Ritmička gimnastika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ritmička gimnastika grupna vježba

Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport, podijeljena je po kategorijama.U ritmičkoj gimnastici ima 5 kategorija. To su: baby, children, kadetkinje, juniorke i seniorke. Vježba se s rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) uz glazbu.Natjecanja su podjeljena u A, B, i C programe. A i B programi su pojedinačne, a C grupne vježbe. Vrlo je zahtjevan sport, no u Hrvatskoj usprkos mnogim natjecateljima nije razvijen i popularan. Ritmička je gimnastika sport koji zahtjeva i obuhvaća mnogo fleksibilnosti, baletnih i plesnih elemenata. Rekviziti s kojima se natječe moraju zadovoljiti sljedeće uvijete:

vijača - materijal: konoplja, Dužina: proporcionalna visini vježbačice koja stane na sredinu vijače- krajevi joj trebaju dosezati do pazuha, Oblik: jednakog promjera, na krajevima moraju biti vezani čvorovi, vijača mora biti bez ručki

obruč - materijal: drvo ili plastika (danas više gotovo nema drvenih obruča,promjer: 80-90 cm, težina: najmanje 300 grama, boja: dozvoljeno je da se obruč omota izolir trakom kako bi bio u skladu sa kostimom vježbačice.

lopta - materijal: guma ili plastika,promjer: 18-20 cm, težina: 400 grama

čunjevi - materijal: drvo ili plastika,duljina: 40-50 cm,težina 150 grama, promjer glavice: 3 cm

traka - duljina: štapića 50-60 cm, duljina trake 6m,materijal: štapić od plastike, traka od svile ili satena.

Vidi još[uredi VE | uredi]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Ritmička gimnastika koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.