Robert Carlyle

Izvor: Wikipedija
Robert Carlyle
Robert Carlyle
Robert Carlyle u 2017. godini
Rođenje 14. travnja 1961., Glasgow, Škotska
Godine rada 1990. -
Supruga Anastasia Shirley (1997.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Robert Carlyle OBE (14. travnja 1961.), priznati škotski glumac, obično izabran da glumi negativce i ubojice.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Glasgowskoj četvrti Maryhill, kao sin Elizabeth, zaposlenice autobusne kompanije i Josepha, soboslikara i dekoratera. Otac Joe odgojio ga je nakon što ih je majka napustila kada je imao 4 godine. U 21. godini počeo se zanimati za glumu i upisao akademiju.

Karijera[uredi | uredi kôd]

S Kraljevske škotske akademije za umjetnost i glazbu je i diplomirao. Godine 1991. u 30. godini zajedno s četvoricom prijatelja osniva glumačku družinu i dobiva manju ulogu u seriji "The Bill".

Vrlo se brzo iskazao kao nadareni glumac, pa je do sada snimio trideset i jedan film. Snimao je i za televiziju. Njegove najbolje uloge su :psihopat Francis Begbie u filmu "Trainspotting", Gaz u filmu "Skidajte se do kraja"(zaradio nagradu BAFTA), i kao Adolf Hitler u biografskom filmu.

Snimao je filmove s velikim glumcima,kao što su Samuel L. Jackson, Rhys Ifans, Pierce Brosnan, Tom Wilkinson. On je razlog zašto Samuel L. Jackson voli nogometni klub Liverpool.

Glumački stil[uredi | uredi kôd]

Robert je poznat kao osoba koja ozbiljno pristupa poslu.Potpuno se uživljava u ulogu. Kad je trebao glumiti vozača autobusa, išao je na vozački ispit za kategoriju autobusa. Za ulogu Hitlera,slušao je sva djela Richarda Wagnera.

U filmu "28 tjedana poslije" u pripremi za scenu zaraze virusom, mlatio je glavom o prozor s ojačanim staklom, pa ga je glava boljela tri dana.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Od 1997. godine oženjen je sa šminkericom Anastasiom Shirley, s kojom ima troje djece. Otac Joe umro je u siječnju 2006. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]