Robinson Crusoe (1997.)

Izvor: Wikipedija
Robinson Crusoe
Naslov izvornika
Robinson Crusoe
RedateljRod Hardy
George Miller
ProducentNjeri Karago
ScenaristChristopher Lofton
PripovjedačPierce Brosnan
Glavne ulogePierce Brosnan
William Takaku
Polly Walker
Ian Hart
James Frain
Damian Lewis
Martin Grace
GlazbaJennie Muskett
SnimateljDavid Connell
MontažaSue Blainey
Richard Blacken
Tod Scott Brody
Gregg Featherman
Keith Reamer
Kevin Stitt
David Zieff
KostimografijaLesley Neufeld
Richard Pointing
StudioMiramax Films
RHI Entertainment
DistributerBuena Vista Pictures
Godina izdanja1997.
Trajanje92 minute
Država SAD
JezikEngleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Robinson Crusoe je američka pustolovna drama iz 1997. Inspirirana istoimenim romanom, drama govori o britanskom junaku koji mora preživjeti na pustom otoku i boriti se protiv bezbožnih crnaca.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film započinje s prikazom Daniela Defoea, siromašnog književnika, kojem prijatelj daje dnevnik Robinsona Crusoea. Defoe otvara dnevnik i čita Robinsonove zapise. Crusoe je škotski plemić i bivši vojnik Kraljevske ratne mornarice. Namjeravao je oženiti lijepu Mary, ali njezina obitelj se naglo obogatila te ju je otac prisilio na vjenčanje s Patrickom. U dvoboju Robinson ubija svog bivšeg prijatelja mačem i bježi na konju od njegove zle braće. Odlazi k Mary i govori joj da će otići na godinu dana, te da će se vratiti kad se tenzije smire i oženiti se njome.

Crusoe se pridružuje brodu i zapisuje događaje na kapetanovu zamolbu. Jednog dana tajfun uzrokuje brodolom, a Crusoe bude jedini preživjeli. Dolazi na tajanstveni otok i istražuje ga. Prvog dana zakopa leševe mornara i putnika, a drugog dana odlazi natrag na brod gdje pronalazi hranu, oružje i barut. Crusoe spašava psa Skippera te se privikava na otočni život. Jednog dana spašava zatvorenika iz ruku divljaka i pokuša se sprijateljiti s njim, ali kulturne i duhovne prepreke mu to onemogućuju. Crusoe ga nazove Petko, a sebe predstavi kao Gospodara.

Crusoe uspijeva naučiti Petka engleski, ali ga ne uspije preobratiti na katoličanstvo: Petko je poganin i vjeruje da je Bog zli krokodil Paika koji jede svoje neprijatelje. Petko odbija prihvatiti jedinu istinitu vjeru, namjerno uništava Sveto Pismo i pokuša zadaviti Crusoea, ali se ipak pomire nakon nekoliko dana. Ponovno ujedinjeni, Crusoe i Petko pripreme zamku u kojoj pogine većina divljaka, ali i Skipper. Crusoe uskoro shvaća da je Petko čuo za Novu Britaniju, ali i da se ne može vratiti jer ga smatraju mrtvim. Petko doznaje da Gospodar nije Crusoeovo pravo ime pa ga ponovno kukavički napušta misleći da Crusoe pokušava od njega napraviti roba.

Dok Crusoe gradi brod za odlazak u Novu Britaniju, pogani napadaju otok i Crusoe biva ranjen strijelom. Petko se napokon pokaje zbog svojih zločina i pokuša spasiti Crusoeov život. Međutim, baš kad su se sprijateljili, poganski crnci natjeraju Crusoea i Petka da se bore. Crusoe pošteđuje Petka, koji umire tijekom pokušaja ubojstva od ruke hrabrih europskih katoličkih spasitelja. Crusoe se vraća u Škotsku, vjenča se s Mary, dobiva djecu te živi dugo i sretno u velikom dvorcu.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]