Rodna riječ

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rodna riječ
Tip informativno-kulturni list
Izdavač Nacionalna zajednica Bugara u Republici Hrvatskoj
Glavni urednik Diana Glasnova
Utemeljen 2003.
Političko usmjerenje informativna
Jezik bugarski
hrvatski
Sjedište Zagreb

Rodna riječ je glasilo nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj.

Osnovni podatci[uredi | uredi kôd]

ISSN je 1334-613X. Sjedište je u Zagrebu, Kneza Mislava 13.

Nakladnik je Nacionalna zajednica Bugara u RH. Izlazi uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Glavna urednica je Diana Glasnova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Inicijator i realizator lista je Raško Ivanov, predsjednik Bugarske zajednice u Hrvatskoj. Ideja o časopisu u bila mu je negdje poslije 2000. g., kad je Nacionalna zajednica Bugara u RH poslije osnutka crkvene općine dobila prostor za Bugarski klub. Kad su se stekli ti uvjeti, bilo je normalno razmišljati o cjelovitijem predstavljanju bugarske zajednice. Misija je bila pod svaku cijenu pronaći način kako odgovoriti na sve neistine o Bugarima koje je desetljećima širila jugoslavenska propaganda. I dati točnu informaciju o Bugarima.

Prvi je broj izašao 2003. godine. U početku list je izlazio jednom godišnje, a deset godina poslije list izlazi četiri puta godišnje.

Vremenom su se u listu formirale zanimljive rubrike poput Prisjetimo se, Bugari kojima se ponosimo, I to je Bugarska, Osobne veze, Ljepote Bugarske i drugih. List predstavlja bugarske običaje i bugarsku nacionalnu kuhinju, koja u Hrvatskoj ima puno poklonika.

Od svih izdanja nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Rodna riječ je najboljeg grafičkog dizajna.

Hrvatski list za kulturu Hrvatsko slovo redovito u svom izlogu izvješćuje o novim izdanjima Rodne riječi.[1][2][3][4][5]

Osnovni cilj[uredi | uredi kôd]

Osnovni cilj lista je dati točne informacije o Bugarima, o Bugarskoj, o bugarskoj povijesti i kulturi. Nisu usredotočeni samo na probleme Bugarske zajednice, jer je bugarska zajednica u RH mala, mnogo pripadnika rođeno je u Hrvatskoj, nikad nisu bili u Bugarskoj i ne znaju bugarski. Zbog sveg toga suradnici časopisa pišu tekstove u kojima ruše stereotipa prošlosti. Osnovni je cilj čitatelj, Bugare i Hrvate, upoznati s povijesnim vezama između ta dva naroda, informirati ih o doprinosu bugarskih i hrvatskih političara, povjesničara, kulturnih djelatnika i javnih osoba o razvitku suradnje. Od početka list je imao obrazovni cilj. Zbog toga je bilo potpuno prirodno da bude dvojezičan – na bugarskom i na hrvatskom jeziku.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

U emisiji hrvatske nacionalne televizije „Prizmi“ posvećenoj nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, prikazala je poseban prilog posvećen uspjesima Rodne riječi.

2010. godine uredništvo „Rodne riječi“ dobilo je čestitke iz kabineta ondašnjeg bugarskog predsjednika g. Georgija Parvanova.

2016. godine Kongresna knjižnica (Library of Congress) u Washingtonu koja je zapravo nacionalna knjižnica SAD-a, otkupila je i pohranjuje sve izašle brojeve časopisa. Dogovor s predstavnicima knjižnice je da se „Rodna riječ" šalje knjižnici i u budućnosti.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]