Romansa u Seattleu

Izvor: Wikipedija
Romansa u Seattleu
Naslov izvornika
Sleepless in Seattle
RedateljNora Ephron
ScenaristNora Ephron,
David S. Ward,
Jeff Arch
Glavne ulogeTom Hanks
Meg Ryan
Bill Pullman
Ross Malinger
Rosie O’Donnell
Rob Reiner
Rita Wilson
Viktor Garber
Carey Lowell
Tom Riis Farrell
Le Clanché du Rand
Kevin O’Morrison
Dennis Reed
GlazbaMarc Shaiman,
Harry Ruby
SnimateljSven Nykvist
MontažaRobert M. Reitano
DistributerTriStar Pictures
Godina izdanja1993.
Trajanje105 min.
DržavaSAD
JezikEngleski
Portal o filmu

Romansa u Seattleu (engl. "Sleepless in Seattle") je američka romantična komedija iz 1993. godine. Jedan je od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih. Nora Ephron je bila nominirana za nagradu BAFTA i Oscar za najbolji originalni scenarij, dok je pjesma "A Wink and a Smile" također bila nominirana za Oscara. Meg Ryan i Tom Hanks su za svoje izvedbe bili u konkurenciji za Zlatne globuse.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Sam Baldwin je čikaški arhitekt koji, nakon što mu supruga Maggie umre od raka, odseli s 8-godišnjim sinom Jonahom u Seattle kako bi započeo novi život. Godinu i pol dana kasnije, na Badnju večer, Jonah nazove nacionalni radio i uvjeri svog bezvoljnog oca da ispriča voditeljici koliko mu nedostaje Maggie. Među stotinama žena čitave države koje su čule njegovu priču i slali pisma, novinarka Annie Reed, također dirnuta, napiše mu pismo da ju upozna na Empire State Buildingu na Valentinovo, potaknuta filmom Nešto za sjećanje, ali kako oklijeva poslati, njezina prijateljica i cimerica, urednica novina Becky, to učini umjesto nje i šalje je u Seattle.

Sam u međuvremenu počne izlaziti sa svojom suradnicom Victorijom, koja se Jonahi ne sviđa. Jonah prima Annieno pismo i svidi mu se, no ne uspijeva uvjeriti oca da ju upozna u New Yorku. Tada Jonah, na nagovor prijateljice Jessice, šalje pismo kojim joj dogovara sastanak s njim kako je napisala. Sljedećeg dana, nakon što je Sam ispratio Victoriju na aerodrom, ugleda Annie, očaran njome, iako ne zna za nju. Annie prilikom boravka u Seattleu potajno promatra Sama i Jonahu kako se igraju na plaži zajedno sa Samovom sestrom, misleći da mu je ona zapravo djevojka. Tada se odluči vratiti u New York, razočarana, a prije toga ju Sam prepozna i nakratko se pozdrave nasred ceste pored plaže.

Vraća se u New York, još uzrujana i žaleći se Becky da je napravila budalu od sebe i da je put bio uzaludan. Za to vrijeme, Sam se sprema otići Victoriji, a Jonah želi da upozna Annie, dok ovaj to i dalje odbija. Ujutro, Jonah pobjegne u New York pronaći Annie na Empire State Buildingu, a Sam, koji je izvan sebe, slijedi ga i pronalazi pored promatračnice. Dotada je Annie raskinula zaruke s dečkom Walterom, objasnivši mu da ga ne zaslužuje. Zatim odlazi na Empire State Building na promatračnicu. Ondje pronalazi Jonahovu torbu s plišanim medvjedićem, po kojeg su se on i Sam vraćali po njega te se susreću s njom, po prvi put, zajedno. Sam joj ponudi ruku i krenu spuštati se dizalom. U zadnjoj sceni, prikazuje se srce na ekranu na Empire State Buildingu za sretan kraj.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]