Rozacea

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 L71, L71.9
MeSH D012393 (engl.)
Medscape 1071429 (engl.)
Područja lica na kojima se pojavljuje rozaceja

Rozacea (lat. acne rosacea) kronična je bolest kože koja se očituje crvenilom središnjih dijelova lica uz papulozne i pustulozne promjene kao i hiperplaziju vezivnog tkiva kože i lojnih žlijezda. Rozaceja se opaža osobito između 40. i 50. godine, nešto češće u žena, ali su teži oblici učestaliji u muškaraca.

Klinička slika[uredi VE | uredi]

Rinofima
Rozacea

Bolest započinje pojavom crvenila na nosu i obrazima, crvenilo je u početk prolazno, no s vremenom postaje stalno, a kod nekih se bolesnika u obliku leptira s nosa širi na obraze. Na koži prosijavaju proširene kapilare. Kasnije se pojavljuje otok i zadebljanje vezivnog tkiva i žlijezda lojnica. Mogu se pojaviti i čvorići (papule) crvenkaste boje koji povremeno izbijaju, a katkada se ti čvorići ispune gnojem (pustula). Tim promjenama najjače je zahvaćen nos, koji uslijed zadebljanja vezivnog tkiva i lojnica postaje povećan, čvorasto zadebljan, te poprima gomoljast izgled (tzv. rhinophyma). Od rinofime oboljevaju gotovo isključivo muškarci.

Etiologija[uredi VE | uredi]

Uzrok rozaceje nije posve istražen. No zna se da određenu ulogu ima konstitucionalna slabost stijenke malih krvnih žila, uslijed čega neki utjecaji (npr. jaki začini, alkoholna pića, prekomjerno konzumiranje kave i čaja, poremećaj inervacije žila) dovode do povećane prokrvljenosti središnjih dijelova lica. Probavne smetnje, izloženost suncu i toplini, pogoršavaju bolest. Neki znanstvenici smatraju da jedna vrsta grinje ima utjecaj na pojavu rozaceje.

Dijagnoza[uredi VE | uredi]

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike.

Liječenje[uredi VE | uredi]

Liječi se oralnom i lokalnom primjenom antimikrobnih lijekova, te ako je potrebno krio, laserskom i kirurškom terapijom, te elektrokoagulacijom. Treba izbjegavati sve čimbenike koji dovode do povećane prokrvljenosti u području lica (izloženost sunčevu svjetlu i toplini, alkoholna pića, jaki začini). Također, prilikom njege lica treba izbjegavati sva nadražujuća sredstva (sredstva koja sadrže alkohol, ili pranje sapunom).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Rozacea
Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!