Rozeta (botanika)

Izvor: Wikipedija
Rozeta lišća u podnožju maslačka
Rozetni oblik rasta jetrenjače Ricciocarpos natans.

U botanici, rozeta je kružni raspored lišća ili struktura koje podsjećaju na lišće.

Kod cvjetnica rozete obično sjede blizu tla. Njihova struktura primjer je modificirane stabljike u kojoj se međučvorovi između listova ne šire, tako da svi listovi ostaju čvrsto skupljeni zajedno i na sličnoj visini. Neki kukci potiču razvoj žuči koje su lisnate rozete.

U briofitima i algama, rozeta je rezultat opetovanog grananja talusa kako biljka raste, što rezultira kružnim obrisom.

Taksonomije[uredi | uredi kôd]

Mnoge porodice biljaka imaju sorte s morfologijom rozete; posebno su česti kod Asteraceae (kao što su maslačak), Brassicaceae (kao što je kupus) i Bromeliaceae. Paprat Blechnum fluviatile ili novozelandska vodena paprat (kiwikiwi) je rozetasta biljka.

Funkcija u cvjetnicama[uredi | uredi kôd]

Često se rozete formiraju u višegodišnjim biljkama čije gornje lišće odumire dok preostala vegetacija štiti biljku. Drugi oblik se javlja kada se internodije duž stabljike skrate, čime se listovi zbliže, kao kod salate, maslačka i nekih sukulenata.[1] Kad biljke kao što je salata prebrzo rastu, stabljika se umjesto toga izdužuje, što je stanje poznato kao zavrtnje. U drugim oblicima, rozeta se nalazi u dnu biljke (kao što je maslačak), a tu je i glavni korijen.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Rozeta lišća Agave americana

Dio zaštitne funkcije rozete poput maslačka je to što se teško iščupa iz zemlje; listovi se lako odstranjuju dok glavni korijen ostaje netaknut.

Još jednu vrstu zaštite pruža cvjetna rozeta, koja je dio uzgojnog oblika divovskog roda Espeletia u Južnoj Americi, koja ima dobro razvijenu stabljiku iznad zemlje.[2] U tropskim alpskim okruženjima, veliki izbor biljaka u različitim biljnim obiteljima i različitim dijelovima svijeta razvio je ovaj oblik rasta karakteriziran zimzelenim rozetama koje rastu iznad marcescentnog lišća. Primjeri za koje je potvrđeno da ovaj raspored poboljšava preživljavanje, pomaže u ravnoteži vode ili štiti biljku od ozljeda hladnoćom su Espeletia schultzii i Espeletia timotensis, obje iz Anda.[3] [4]

Oblik[uredi | uredi kôd]

Oblik rozete je struktura, odnos dijelova i varijacija unutar njega, kao što je prikazano u sljedećoj studiji iz herbarija :

  • Dryas octopetala (Rosaceae) ima lisnu rozetu lisnih ploški s kratkom peteljkom, tanke listove jajolikog oblika sa srcolikim osnovama s jasno i pravilno nazubljenim rubovima i pojedinačne cvjetove na obično dugim peteljkama ili peteljkama, dva do četiri centimetra preko. Cvjetovi imaju sedam do devet, često i više bijelih jajastih latica. Čašični listići su lancetasti.[5]
  • Silene nutans (Nottingham Catchfly, Caryophyllaceae) pokazuje enziformno-lancetaste listove. Blago rozetasti prizemni listovi su veći i drugačijeg oblika od rijetkih, nasuprotnih listova na stabljici.[5] To se objašnjava činjenicom da bočni izdanci sa jako produženim internodijama mogu izvirati iz rozeta. Imaju jedan ili više cvjetova na vrhu, poput jaglaca. Osobito kod dvogodišnjih biljaka, glavni izdanak također može rasti s produženim internodijama, pa čak i granati se. Nije neobično da se listovi rozete i mladice razlikuju po obliku.[1]

Kao oblik, dakle, "rozeta" se koristi za opisivanje biljaka koje neprestano rastu kao rozeta i nezrele faze biljaka kao što su neke paprati.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Botany online: Features of Flowering Plants – Leaves
  2. shows many imagesArhivirana inačica izvorne stranice od 5. srpnja 2008. (Wayback Machine)
  3. Goldstein, G. and Meinzer, F.1983. Influence of insulating dead leaves and low temperatures on water balance in an Andean giant rosette plant. Plant, Cell & Environment 6: 649-656. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. travnja 2020. Pristupljeno 7. lipnja 2023.
  4. Smith, Alan P.1979. Function of dead leaves in Espeletia schultzii (Compositae), and Andean caulescent rosette species. Biotropica 11: 43-47.
  5. a b Botany online: Features of flowering Plants – Rosettes – Whorls. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. svibnja 2008. Pristupljeno 7. lipnja 2023.