Rusalka

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Rusalka. Za druga značenja, pogledajte Rusalka (razdvojba).

Rusalka je u slavenskoj mitologiji vodena vila koja živi u rijeci ili jezeru. Obično (ali ne uvijek) se opisuje kao sirena, žena s dolnjim dijelom tijela ribe[nedostaje izvor]. Stariji mitovi o rusalkama lokalno se razlikuju, ali u kasnijima prevladava viđenje rusalka kao zlih vila. Imale su dugu, zelenu kosu za koju su neke legende tvrdile da je uvijek mokra, jer, ako rusalka previše proboravi na suhom i osuši joj se kosa, umrijet će.

Rusalke oko Save, Dunava i Dnjepra su bile drage, vesele i pjevale su pjesme. Također su pomagale junacima u boju, zbog čega su česta tema narodne poezije. U svojim zabavama odabrale bi neku vrbu ili brezu pored rijeke na koju bi se popele, pa bi noću skakale s nje i plesale. Ujutro, na mjestu gdje su plesale, trava i žito raslo bi obilnije. Ali, prema nekim mitovima, tko vidi rusalke u njihovu plesu, odmah onijemi. Naprotiv, rusalke sjevernije u Istočnoj Europi bile su zle, blijede djevojke oronula izgleda koje su mučile i ubijale sve koji bi dopali u njihove ruke. Često su u liku lijepih djevojaka zavodile i potom ubijale muškarce, posebno one kojima nisu bile sklone.

U kasnijim mitovima prevladava drugo viđenje rusalka, za koje se često smatralo da nastaju kad se mlada djevojka utopi ili od nekrštene djece koju njihove majke utope. One tada lutaju Zemljom kao duhovi, tražeći osvetu i mir.

Bibliografija[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rusalka
  • Franjo Ledić: Mitologija Slavena, tiskara Epoha, Zagreb, 1969.