Proces suradnje u jugoistočnoj Europi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s SEECP)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (kratica: SEECP, od engleski South-East European Cooperation Process) osnovan je 1996. kao regionalni forum za zemlje jugoistočne Europe. Svrha foruma je produbiti suradnju među zemljama sudionicama Procesa na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanje proeuropskih snaga u regiji i omogućiti približavanje zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama. Zemlje sudionice su Albanija, Grčka, Bugarska, Makedonija, Rumunjska, Turska, Srbija (kao zemlja sljednica Srbije i Crne Gore), koje su ujedno i zemlje osnivačice Procesa, Bosna i Hercegovina, koja je pristupila 2001., Hrvatska, pristupila 2004., Moldavija, pristupila 2006., Crna Gora, pristupila 2007. i Slovenija, pristupila 2010., Kosovo pristipula 2014.

Organizacija[uredi | uredi kôd]

SEECP je neinstitucionalizirana struktura, što znači da nema svoj proračun i stalno sjedište i administraciju. SEECP-om koordinira zemlja predsjedateljica, koja se izmjenjuje svake godine po načelu rotacije. Zemlja predsjedateljica predstavlja SEECP na međunarodnim sastancima, domaćin je godišnjem sastanku šefova država i vlada, sastanku ministara vanjskih poslova, četirima sastancima Odbora političkih direktora godišnje te sastanaka resornih ministara. Hrvatska je predsjedavala SEECP-om od 3. svibnja 2006., a 11. svibnja 2007. predsjedavanje je preuzela Bugarska.

Prijašnje zemlje predsjedateljice su Grčka (1997.), Turska (1998.), Rumunjska (travanj 1999. - svibanj 2000.), Makedonija (2000.-2001.), Albanija (2001.-2002.), Srbija i Crna Gora (2002.-2003.), Bosna i Hercegovina (2003.-2004.), Rumunjska (2004.-2005.) i Grčka (2005.-2006.).

Zemlje sudionice SEECP-a

Ciljevi[uredi | uredi kôd]

SEECP je jedini oblik suradnje zemalja regije nastao na njihov vlastiti poticaj, u svrhu poboljšanja političke klime u regiji, koja se mnogo godina suočavala sa političkim i vojnim sukobima.

Glavni ciljevi SEECP-a su:

  • razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa
  • inteziviranje multilateralne, gospodarske i trgovinske suradnje u regiji, posebno prekogranične suradnje, poboljšanje prijevoza, komunikacije i energetske infrastrukture, ulaganja i promicanje trgovine
  • promicanje suradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju
  • suradnja na polju pravde i unutarnjih poslova, za borbu protiv organiziranog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem i terorizma

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]