Super Nintendo Entertainment System

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s SNES)
Super Nintendo Entertainment System

SNES inačica za tržište SAD (1991)
Proizvođač Nintendo
Inačica
Generacija 4. generacija
Prvo dostupan 21. studenog 1990.
Mediji ROM kaseta
Upravljač 
Online service Satellaview (samo Japan)
Prodanih primjeraka
Najprodavanija igra Super Mario World

Super Nintendo Entertainment System ili Super NES (drugi nazivi SNES i Super Nintendo) je 16-bitna igraća konzola puštena od Nintenda u Sjevernu Ameriku, Europu, Australaziju (Oceanija) i Južnu Ameriku između 1990. i 1993. U Japanu i Jugoistočnoj Aziji igraći sistem se naziva Super Family Computer, kraće Super Famicom (スーパーファミコン Sūpā Famikon) i SFC kao kratica. U Južnoj Koreji poznat je kao Super Comboy i bio je distribuiran od Hyundai electronics. Iako je svaka verzija esencijalno ista, regionalni ključ onemogućava direktnu kompatibilnost. U Hrvatskoj je konzole službeno distribuirala Alcu Rijeka sredinom 90-ih.[1]

Super Nintendo Entertainment System je bila Nintendova druga kućna igraća konzola poslije Nintendo Entertainment System (NES). Konzola je uvela naprednu grafiku i zvučne sposobnosti koje su kompenzirale relativno slabi CPU u usporedbi s ostalim konzolama tog vremena. Dodatno, podrška sistema za brojne čipove za poboljšanje (koji su bili pakirani kao dio određenog igraćeg kertriđža) je pomogla da ga održi kompetitivnim na tržištu.

SNES je bio globalni uspjeh postajući najbolje prodavanija konzola 16-bitne generacija unatoć relativno kasnom objavljivanju i žestokoj kompeticiji u Sjevernoj Americi od strane Segine Genesis konzole. Neki smatraju da SNES ujelovljuje "zlatno doba videoigara", spominjući njegove mnoge revolucionarne igre i naglasak na igrivošću nad grafikom i tehničkim dodatcima. Drugi sumnjaju u taj romantizam vjerujući da je sistem bio još jedan korak u evoluciji tehnologije videoigara. SNES je ostao popularan duboko u 32-bitnoj eri i iako je Nintendo prestao davati podršku nastavlja biti popularan među obožavateljima, kolekcionarima i emulacijskim entuzijastima, od kojih neki još uvijek rade "homebrew" ROM-ove.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nintendo Zabava za sve generacije. Obitelj Kremenko Panini. 1995. str. 33