Prijeđi na sadržaj

SPYDER

Izvor: Wikipedija
SPYDER

Inačica Spyder ADS-SR montirana na Tatrin kamion.
Vrsta protuzračni raketni sustav
Država podrijetla Izrael
Povijest uporabe
U uporabi u Vidi korisnici
Povijest proizvodnje
Projektant Rafael
Proizvođač Rafael
Cijena po komadu 55,55 milijuna USD
(cijena jednog sustava u rujnu 2008.)[1]
Inačice Vidi inačice
Dužina 3,1 m
Masa 103,6 kg
Promjer 160 mm
Brzina 4 Macha
Težina bojne glave 11 kg
Aktivacija u neposrednoj blizini

SPYDER (eng. Surface-to-air PYthon and DERby) je napredni protuzračni raketni sustav kojeg je razvila i proizvela izraelska tvrtka Rafael. Raketni sustav koristi Python-5 (infracrveno navođenje) i Derby (radarsko navođenje) zemlja-zrak rakete a montiran je na češkim kamionima marke Tatra. Bilo je prijedloga da sustav koristi i modificirane David's Sling rakete s kojima bi se povećao domet sustava.

Ovisno o inačici, riječ je o sustavu kratkog / srednjeg dometa koji može obarati zrakoplove, helikoptere, bespilotne letjelice i navođene rakete. Znanja koja su dobivena prilikom razvoja Spydera, kasnije su korištena pri stvaranju Iron Domea, sustava protuzračne obrane.

Inačice[uredi | uredi kôd]

 • Spyder ADS-SR: sustav kratkog dometa. Lanser na kamionu se može okretati na svih 360° a projektil može biti ispaljen u manje od pet sekundi nakon što je letjelica uočena. Domet projektila iznosi 1 - 15 km te može letjeti na visinama od 20 do 9.000 metara. Zapovjedništvo i kontrolna jedinica su smješteni na Tatrinom kamionu na kojem je ujedno postavljen lanser. U lanseru se nalaze četiri projektila. Vojnici koriste radar Elta EL/M-2106 Atar, IFF identifikacijski sustav te radio koji ima sposobnost komunikacije na VHF / UHF frenkvencijama. Od ostale opreme tu su optičko elektronički senzor, CCD kamera i laserski daljinomjer. Radar može pratiti do 500 ciljeva u svim smjerovima te je zaštićen od utjecaja elektroničkog ratovanja.
 • Spyder ADS-MR: sustav srednjeg dometa. Domet projektila iznosi 35 km te može letjeti na max. visinama od 16.000 metara. Lanser ima kapacitet od osam raketa te je ugrađen novi Eltin MF-STAR radar.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

 • Gruzija: gruzijske zračne snage koriste Spyder SR.[2]
 • Indija: 1. rujna 2008. je potpisan ugovor o kupnji 18 mobilnih Spyder ADS-SR raketnih sustava ukupne vrijednosti 260,05 milijuna USD.[3]
 • Peru: peruanska vojska je naručila šest lansera dovoljnih za sastavljanje jedne baterije.[4]
 • Singapur: za potrebe 165. eskadrona singapurskih zračnih snaga, nabavljeno je 12 lansera sa 75 Python-5 i 75 Derby projektila. Sustav je montiran na Mercedes-Benz Actros kamionima.[5][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. SPYDER Surface-to-Air Launcher for PYthon 5 and DERby Missiles, Israel
 2. Geo-army.ge/
 3. NE India to purchase additional party ZRK "Spider" worth 800 million dollars. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 5. rujna 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 4. Peru upgrades air defense with $140M plan
 5. Sipri.org - Stockholm International Peace Research Institute. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. travnja 2010. Pristupljeno 5. rujna 2013.
 6. No escape from the SPYDER

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]