Sadako Sasaki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sadako Sasaki2.jpg

Sadako Sasaki (japanski 佐々木 禎子, Hirošima, 7. siječnja 1943.Hirošima, 25. listopada 1955.), japanska djevojčica iz Hirošime koja je postala simbol stradanja Japana od atomske bombe.

Rodila se u Hirošimi, a kada je na njen grad bačena bomba imala je samo dvije godine. Njena kuća bila je udaljena jednu milju od središta udara. Prvi znakovi zračenja počeli su se pojavljivati u studenome 1954. godine. Imala je prehladu, no kasnije su se počele pojavljivati kvrge na njenom vratu koje su se pomicale prema licu. Na nogama su joj se stvorile ljubičaste mrlje, a kad je hospitalizirana 21. veljače 1955. dijagnoza je bila: leukemija.

Liječnik joj je rekao da u najboljem slučaju ima još godinu dana života. Vidjevši 1 000 ždralova napravljenih u origamiju kao dar za ozdravljenje poslan od ljudi iz Nagoje, dobila je inspiraciju. Naime, prema japanskom vjerovanju, onaj tko složi 1 000 ždralova, njemu će se ispuniti želja. Zbog nedostatka papira, morala se snalaziti. Neki izvori govore da je sastavila 1 300 ždralova. Druge verzije govore da je složila samo njih 644. Prijatelji su dopunili broj do 1 000 i pokopali je s njima.

Sadako je umrla u 14. godini, prije toga rekavši "Dobro je" nakon što je pojela samo 2 žlice riže. Priča o Sadako priča se u japanskim školama na obljetnicu stradanja Hirošime.

Sadako je ujedno i glavni lik romana Sadako hoće živjeti, austrijskog književnika Karla Brucknera