Salamence

Izvor: Wikipedija
Salamence

Japansko ime ボーマンダ Bōmanda
Redni broj 373
Generacija treća
Vrsta Zmaj/Leteći
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Shelgon
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,5 m
Masa 102,6 kg
Sposobnost Zastrašivanje (Intimidate)

Salamence (ボーマンダ Bōmanda u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Salamencea u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Salamenceovo ime dolazi od kombinacije riječi salamander (daždevnjak na hrvatskom) i menace (prijetnja na hrvatskom). Zanimljivost je da francusko ime za Charmandera glasi- Salameche. Na japanskom jeziku ime Salamencea dolazi od kombinacija riječi 暴行 bōkō, što znači nasilje i salamander.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Ruby/Sapphire: (Ruby) Salamence je nastao kao rezultat jake, dugotrajne želje imati krila. Kaže se da je ova jaka želja bila okidač mutaciji stanica ovog Pokemona, dozvoljavajući mu da naraste svoja veličanstvena krila. (Sapphire) Evoluiravši u Salamencea, ovaj Pokemon konačno ostvaruje svoj davni san o rastu krila.Kako bi izrazio svoju radost, leti i prevrće se po nebu rigajući vatru.
  • Pokémon Emerald: Nakon mnogo dugih godina, njegova stanična struktura je prošla kroz naglu mutaciju dozvoljavajući da mu narastu krila. Kada se razljuti, izgubi sav razum i neobuzdano divlja.
  • Pokémon FireRed: Postaje ga nemoguće kontrolirati ako se razbijesni. Uništava sve oštrim kandžama i vatrom.
  • Pokémon LeafGreen: Samo su rijetki ljudi vidjeli ovog Pokémona. Njegova inteligencija graniči s ljudskom.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Kao rezultat svog davnog sna o letu, njegova stanična struktura se promijenila, te su mu narasla krila.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Salamencea nije moguće pronaći u divljini većini igara. Iznimka su igre 7. generacije, gdje se Salamence rijetko može pojaviti kao pomoć Bagonu (SOS bitke[1]). Najčešći način dobivanja ovog Pokemona jest razvijanjem Shelgona na 50. razini nadalje, dok se Shelgon pak razvija iz Bagona najmanje na 30. razini.

Spada u kategoriju pseudo-legendarnih Pokemona[2]- to su Pokemoni koji se svojom snagom približavaju Legendarnim Pokemonima, iako su češći od potonjih.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Vatreni očnjak (Fire Fang) Vatreni
Gromoviti očnjak (Thunder fang) Električni
Bijes(Rage) Normalni
Ugriz(Bite) Mračni
Opaki pogled (Leer) Normalni 10
Glavom kroz zid (Headbutt) Normalni 16
Usredotočavanje(Focus Energy) Normalni 20
Žeravica (Ember) Vatreni 25
Zaštita(Protect) Normalni 30
Zmajev dah(Dragonbreath) Zmaj 32
Zen udar glavom (Zen Headbutt) Psihički 37
Zastrašujuće lice (Scary Face) Normalni 43
Let (Fly) Leteći 50
Drobljenje (Crunch) Mračni 53
Zmajska kandža (Dragon Claw) Zmaj 61
Dvostruka oštrica (Double Edge) Normalni 70

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 95
 
Attack: 135
 
Defense: 80
 
SpAtk: 110
 
SpDef: 80
 
Speed: 100
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.


U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Salamence je debitirao u filmu Jirachi: Ispunitelj želja, kao Pokemon Butlera. U samoj animiranoj seriji je debitirao kao Pokemon člana Elitne Četvorke pod imenom Drake. Najvažnija pojavljivanja Salamencea su bila u regiji Sinnoh, gdhe je Pokemon Krivolovkinja J imala ovog Pokemona u svojoj ekipi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. SOS Battle - Bulbapedia, the community-driven Pokémon encyclopedia (engleski). Pristupljeno 22. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Pseudo-legendary Pokémon - Bulbapedia, the community-driven Pokémon encyclopedia (engleski). Pristupljeno 22. studenoga 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Nedovršeni članak Salamence koji govori o Pokémonima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.