Kalijev nitrat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Salitra)
Kalijev nitrat

Kalijev nitrat (KNO3, kalijeva salitra, indijska salitra, bengalska salitra, sanitra) je kalijeva sol dušične kiseline.

Osobine i svojstva[uredi | uredi kôd]

Kristalna struktura KNO3

Korištenjem izraza "salitra" bitno je naglasiti "kalijska salitra", iz razloga što postoji "čilska salitra" i "nordijska salitra".

Kalijev nitrat dolazi u obliku bijelog nehigroskopnog kristalnog praha. Jak je oksidans i lako se otapa u vodi pri čem se voda hladi (endotermna reakcija). Slabije se otapa u etanolu i glicerolu. U 100g (ili 100ml) vode pri 50°C otopa se 80g kalijevog nitrata.

Temperatura tališta mu je oko 337°C, a iznad 350°C počinje otpuštati kisik.

Nakon zagrijavanja na temperaturu iznad 560 °C, mijenja se u kalijev nitrit, proizvodeći kisik:
2 KNO3 → 2 KNO2 + O2

Vodena otopina je gotovo neutralna, ima pH 6.2 pri temperaturi od 14°C za 10% otopinu. Nije puno hidroskopan, apsorbira oko 0.03% vode pri 80% vlažnosti tijekom 50 dana. Nije topljiv u alkoholu i nije otrovan; može eksplozivno reagirati s drugim tvarima, ali sam nije eksplozivan.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat se može napraviti kombinacijom amonijeva nitrata i kalijeva hidroksida:

NH4NO3 (aq) + KOH (aq) → NH3 (g) + KNO3 (aq) + H2O (l)

Alternativni način proizvodnje kalijeva nitrata bez nusprodukta amonijaka je kombinacija amonijeva nitrata i kalijeva klorida:

NH4NO3 (aq) + KCl (aq) → NH4Cl (aq) + KNO3 (aq)

Kalijev nitrat se također može proizvesti neutralizacijom dušične kiseline s kalijevim hidroksidom. Ova je reakcija jako egzotermna.

KOH (aq) + HNO3 → KNO3 (aq) + H2O (l)

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat nalazi brojne primjene, uglavnom kao izvor nitrata.

KNO3 se inače koristi i za dobivanje nitratne kiseline (postupkom koji se temelji i na korištenju H2SO4 kao jednog od reaktanata), koristi se kao umjetno gnojivo pošto ima visok udio dušika, kao oksidacijsko sredstvo u krutim kompozitnim raketnim gorivima, kao aditiv u prehrani (E 252). Koristi se i u proizvodnji sladoleda i pasta za zube.

Gnojivo[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat je često koristi kao gnojivo, kao izvor dušika i kalija, dviju najvažnijih hranjivih tvari za blijku.

Oksidans[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da je jako oksidacijsko sredstvo, (uzrokuje oksidaciju drugih tvari), često se koristi u pirotehničkim smjesama u kojima je često pomiješan s raznim drugim tvarima, u različitim omjerima. Sastavni je dio velikog broja pirotehničkih smjesa, no za tu svrhu mora biti čist jer mu onečišćenja utječu na hidroskopnost ili mijenjaju boju plamena smjese (Na i Ca spojevi). Jedna od takvih, među ostalom najpoznatijih kompozicija, je crni barut, koji je zapravo smjesa kalijevog nitrata, sumpora i ugljika (najčešće u obliku ugljena).
Kalijev nitrat je učinkovit oksidans, plamen boji blijedo ljubičasto (jer je kalijeva sol), u dodiru s prirodnim oksidanskima (npr. šećer), crveno.

Također je jedna od tri komponente baruta, zajedno s ugljikom (uglavnom ugljenom) i sumporom.[1] Kao takav barut se koristi kao raketno gorivo, ali također i u kombinacijama sa šećerom. Također se koristi u pirotehnici, koja je mješavina kalijeva nitrata i saharoze.[2] Također se dodaje u cigarete kako bi zapalio duhan.[3]

Čuvanje hrane[uredi | uredi kôd]

U procesu čuvanja hrane kalijev nitrat je uobičajni sastojak usoljenog mesa još od srednjeg vijeka,[4] ali je njegova uporaba je uglavnom ukinuta zbog nedosljednih rezultata u usporedbi s modernijim nitratima i nitritima. Natrijev nitrat je uglavnom potisnuo kalijev nitrat u kulinarskoj upotrebi, zato što je učinkovitiji od kalijeva nitrata (salitre) u prevenciji bakterijskih infekcija. Kada se koristi kao aditiv hrani u Europskoj uniji,[5] poznat je pod imenom E252. Također je odobren u SAD-u[6] Australiji i Novom Zelandu[7] (gdje je poznat kao INS252).

Gašenje požara[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat je glavni čvrsti sastojak kondenziranih aerosoli za suzbijanje požara, ali kada izgara, reagira sa slobodim radikalima vatre i proizvodi kalijev karbonat.

Uklanjanje panjeva stabla[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat je glavna komponenta (uglavnom oko 98%) tekućine za uklanjanje panjeva, zato što ubrzava prirodni raspad panja dodajući dušik gljivama koje napadaju panjeve.[8]

Toplinska obrada metala[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat je često korišten u toplinskoj obradi metala kao otapalo. Oksidiranje, topljivost u vodi i niske cijene čine ga idealnim za kratkoročnu zaštitu od hrđe.

Pohrana solarne energije[uredi | uredi kôd]

Natrijev i kalijev nitrat su spremljeni u rastaljenom stanju s pohranjenom solarnom energijom prikupljenom u solarnoj elektrani u Španjolskoj. Postoje ternarne soli, koje uz dodatak kalcijeva nitrata ili litijeva nitrata, koji poboljšava kapacitet topline u rastaljenoj soli[9]

Farmakologija[uredi | uredi kôd]

Kalijev nitrat se može pronaći u nekim pastama za zube za osjetljive zube.[10] Nedavno, upotreba kalijeva nitrata u zubnim pastama za liječenje osjetljivih zubi se povećala i to bi moglo biti učinkovito liječenje.[11][12]

Kalijev nitrat u nekim zubnim pastama može izazvati napadaje astme u nekih osoba. Prije je bio korišten za liječenje astme i artritisa

Kalijev nitrat je koristan za visoki krvni tlak. Drugi nitrati i nitriti su još u upotebi za liječenje angina.

Nekoć se mislilo da kalijev nitrat uzrokuje impotenciju, i još uvijek se izbjegava u prehrani vojnika, iako nema znanstvenog dokaza za takva svojstva.[13][14]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jai Prakash Agrawal. 2010. High Energy Materials: Propellants, Explosives and Pyrotechnics. Wiley-VCH. str. 69. ISBN 978-3-527-32610-5
  2. Amthyst Galleries, Inc.
  3. Inorganic Additives for the Improvement of TobaccoArhivirana inačica izvorne stranice od 1. studenoga 2007. (Wayback Machine), TobaccoDocuments.org
  4. "Meat Science", University of Wisconsin
  5. UK Food Standards Agency: Current EU approved additives and their E Numbers. Pristupljeno 27. listopada 2011.
  6. US Food and Drug Administration: Listing of Food Additives Status Part II. Pristupljeno 27. listopada 2011.
  7. Australia New Zealand Food Standards CodeStandard 1.2.4 - Labelling of ingredients. Pristupljeno 27. listopada 2011.
  8. Roark, Stan. Stump Removal for Homeowners. Alabama Cooperative Extension System. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. ožujka 2012. Pristupljeno 26. rujna 2011.
  9. GEMASOLAR, THE FIRST TOWER THERMOSOLAR COMMERCIAL PLANT WITH MOLTEN SALT STORAGE SYSTEM (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 9. ožujka 2012. Pristupljeno 20. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  10. Sensodyne Toothpaste for Sensitive Teeth. 3. kolovoza 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. kolovoza 2007. Pristupljeno 3. kolovoza 2008.
  11. The Effect of Potassium Nitrate and Silica Dentifrice in the Surface of Dentin. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. siječnja 2010. Pristupljeno 16. srpnja 2010.
  12. Managing dentin hypersensitivityArhivirana inačica izvorne stranice od 7. svibnja 2009. (Wayback Machine), Robin Orchardson and David G. Gillam, J Am Dent Assoc, Vol 137, No 7, 990-998. 2006
  13. The Straight Dope: Does saltpeter suppress male ardor?. 16. lipnja 1989. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. listopada 2007. Pristupljeno 19. listopada 2007.
  14. Jones, Richard E.; López, Kristin H. 2006. Human Reproductive Biology, Third Edition. Elsevier/Academic Press. str. 225. ISBN 0120884658