Samojed

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je članak o sorti psa. Za etničku grupu pogledajte članak Samojedi.
Samojed
Samoyed Image 001.jpg
Klasifikacija FCI
Skupina 5. Špic i primitivni tip pasa
Odsjek 1. Nordijski psi za vuču saonica
Pododsjek
Standard br. 212 na 22/07/1997 (en / fr)
Ime Samoiedskaïa Sabaka (Samoiedo)
Varijetet
Tip
Podrijetlo Rusija (Sibir)
Patronat Nordijska kinološka unija
Visina mužjaci 54-60 cm
ženke 50-56 cm
Težina mužjaci 20-32.5 kg
ženke 17-25 kg
Popis domaćih pasa


Samojed pripada skupini pasa primitivnog tipa (pratipa). Klasa je radna. Iz milja se naziva i "nasmješeni Sammy" upravo zbog njegova karakterističnog osmijeha.

Povijest i podrijetlo[uredi VE | uredi]

Zemlja podrijetla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka. U Englesku je stigao 1889. posredstvom Kilburna Scotta. Pripadnici te engleske loze su rašireni po cijelom svijetu. Istraživači Ernest Shackleton i Fridtjof Nansen su ih koristili pri ekspedicijama na Sjeverni pol.

Karakteristike[uredi VE | uredi]

Priznaju ga organizacije: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA.

Mužjak je dug 57 cm (a težak od 20 do 32,5 kg), a ženka 53 cm (doseže težinu od 17 do 25 kg); odstupanja od 3 cm su dopuštena.

Vanjska dlaka mu je gruba i strši, dok je poddlaka gusta i mekana; boja je bijela, kremasta ili bijela s oznakama boje biskvita.

Druga obilježja su mu široka glava, bademaste oči, dugački, bogato odlakani rep koji nosi preko leđa i debele uši - polukružne na vrhu i ne previše velike.

Prosječan životni vijek samojeda je od 12 do 16 godina.

Odgoj i socijalno ponašanje[uredi VE | uredi]

Odgoj je dug proces i treba ga započeti što ranije. Vježbe moraju biti pune promjena jer iste naredbe dovode do izražavanja njegove tvrdoglavosti. U ranoj mladosti ga treba naučiti na mačke i druge domaće životinje. Prema drugim psima znaju biti povremeno dominantni.Iz tog razloga je važna socijalizacija s ostalim životinjama.

Samojed je izvanredna pasmina psa koja će kod svakoga čovjeka izmamiti osmijeh. Vrlo je druželjubiva i društvena. Povezana je s ljudima. Greška je staviti ovu pasminu na lanac i stalno držati u dvorištu.

Drugi projekti[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Samojed.