Sandra Nejašmić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sandra Nejašmić (Postira, 11. rujna 1970.), hrvatska akademska kiparica. Podrijetlom je iz župe Radobilje.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je u Splitu 11. rujna 1970. godine. Diplomirala je 1995. godine kiparstvo na ALU u Zagrebu dobivši nagradu zagrebačke banke za najuspješniji diplomski rad (poprsje pape Ivana Pavla II. u mramoru i brončano raspelo). Imala je tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Bol, Osijek, Split, Supetar, Zagreb... Bari, Beč, Bruxelles, Pariz, Solin, Trst, Zagreb...)

Sudjelovala ne na brojnim domaćim i međunarodnim kiparskim simpozijima (Bruxelles, Mimice, Mostar, Otočac, Pula, Rijeka, Split...) Napravila je dvadesetak javnih spomenika diljem Hrvatske i šire (Bruxelles, Mostar, Pula, Otočac, Kreševo-Katuni...) Dobitnica je nekoliko važnih nagrada i priznanja za umjetnički i pedagoški rad. Predsjednica je Udruge za promicanje kulture i umjetnosti KOGULA u Postirima. Vodi galeriju ˝Sv. Ante˝u Postirima u kojoj organizira izložbe eminentnih domaćih i stranih umjetnika. Član je HDLU-a Istre i HULU-a Split.

Poznata djela[uredi VE | uredi]

  • bista pape Ivana Pavla II. i kardinala Franje Kuharića ispred župne crkve Posrednice Svih Milosti u Kreševu-Katunima[1]

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Miroslav Pelikan: Mramorne golubice, izložba u Otvorenom atelijeru Ožetski, Hrvatsko slovo, petak, 28. listopada 2011. godine, str. 21.