Sandshrew

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sandshrew
Sandshrew.png

Japansko ime
Redni broj 27.
Generacija prva
Vrsta Zemljani
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Sandslasha
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,6 m
Težina 12,0 kg
Sposobnost Pješčani veo (Sand Veil)

Sandshrew (Sando u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Sandshrewa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Sandshrew kombinacija je engleskih riječi "sand" = pijesak, odnoseći se na njegov Zemljani tip, i "shrew" = rovka, odnoseći se na životinju na kojoj se djelomično temelji lik Sandshrewa.

Njegovo japansko ime, Sando, jednostavno se odnosi na englesku riječ "sand" = pijesak.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

 • Pokémon Red i Blue: Kopa jazbine duboko pod zemljom u suhim podnebljima daleko od vode. Izlazi na površinu samo tijekom potrage za plijenom.
 • Pokémon Yellow: Njegovo je tijelo veoma suho. Kada uvečer zahladi, njegovo tijelo biva obavijeno finim slojem rose.
 • Pokémon Gold: Ako padne s velikih visina, ovaj se Pokémon spašava posebnom tehnikom – sklupča se u lopticu, a zatim odskače od podloge.
 • Pokémon Silver: Ne voli vodu, te stoga živi unutar jazbina u suhim područjima. Trenutno je sposoban sklupčati se u zaštitno klupko.
 • Pokémon Crystal: Naklonjen je suhim i pjeskovitim podnebljima jer se koristi pijeskom kako bi se zaštitio u opasnosti.
 • Pokémon Ruby: Sandshrewovo je tijelo prilagođeno upijanju vode bez ikakve suvišne potrošnje, što mu istovremeno dopušta da preživljava u suhim pustinjama. Ovaj se Pokémon često sklupča kako bi se zaštitio od napadača.
 • Pokémon Sapphire: Sandshrew ima veoma suhu kožu koja je iznimno otporna. Sposoban je sklupčati se u zaštitno klupko koje odbija bilo koji napad. Tijekom noći, ukopava se u pustinjski pijesak gdje spava.
 • Pokémon Emerald: Kada se sklupča u zaštitnu loptu, sposoban je oduprijeti se bilo kojem napadu. Njegova se koža prilagodila pustinjskom životu te postala suha i čvrsta.
 • Pokémon FireRed: Živi u podzemlju. Kada je u opasnosti, sklupča se u zaštitno klupko.
 • Pokémon LeafGreen: Kopa jazbine duboko pod zemljom u suhim podnebljima daleko od vode. Izlazi na površinu samo tijekom potrage za plijenom.
 • Pokémon Diamond/Pearl: Sklupča se kako bi se zaštitio od napadača. Živi u suhim podnebljima s jako malo kišnih razdoblja.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Sandshrew je dostupan u svim generacijama Pokémon videoigara. U prvoj generaciji igara, endem je za Pokémon Blue inačicu, dok je u igrama druge generacije endem za Pokémon Silver inačicu. U preradama igara prve generacije, isključivo ga se pronalazi u igri Pokémon LeafGreen.

Sandshrew je sposoban razviti se u Sandslasha nakon dostizanja 22. razine.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Grebanje (Scratch) Normalni
Obrambeno kovrčanje (Defense Curl) Normalni
Napad pijeskom (Sand-Attack) Zemljani 7
Otrovna bodlja (Poison Sting) Otrovni 9
Brza vrtnja (Rapid Spin) Normalni 13
Brzi okret (Swift) Normalni 15
Bijesno udaranje (Fury Swipes) Normalni 19
Kotrljanje (Rollout) Kameni 21
Bijesni rezač (Fury Cutter) Buba 25
Pješčana grobnica (Sand Tomb) Zemljani 27
Razrezivanje (Slash) Normalni 31
Žiro lopta (Gyro Ball) Čelični 33
Pješčana oluja (Sandstorm) Kameni 37

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 50
 
Attack: 75
 
Defense: 85
 
Special: 30
 
SpAtk: 20
 
SpDef: 30
 
Speed: 40
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Sandshrew se prvi puta pojavio u epizodi The Path to the Pokémon League. Posjedovao ga je Pokémon trener imena A.J.. Unatoč njegovim prividno barbarskim metodama treniranja, Sandshrew mu je bio veoma odan.

Mira, Pokémon trenerica prisutna i u Pokémon igrama četvrte generacije, moli Asha i njegove prijatelje da joj pomognu povratiti njenog Sandshrewa koji se izgubio na dnu umjetnog jezera u epizodi Sandshrew's Locker.