Santa Maria Regina Coeli

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "vjerski objekt".
(Primjeri uporabe predloška)
Santa Maria Regina Coeli

Santa Maria Regina Coeli je rimokatolička crkva u središnjem Napulju, Italija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakon što je potres 1561. godine oštetio njihovu izvornu kuću u Napulju, časne sestre iz reda Lateranskih redovnica kanonica (ženski ogranak Redovnih kanonika Laterana) preselile su se u Palazzo Montalto, pokraj samostana San Gaudioso.[1] Tu su sagradili novi samostan posvećen Svetoj Mariji Kraljici Neba (Regina Coeli). Sadašnja crkva sagrađena je do 1594. pod vodstvom Luciana Quaranta. Zgradu je rekonstruirao Giovanni Vincenzo Della Monica, zatim Giovanni Francesco di Palma; i konačno Francesco Antonio Picchiatti 1682. godine. Godine 1812. časne su sestre premještene u samostan Gesù e Maria, a na njihovo mjesto useljene su sestre milosrdnice Saint Jeanne-Antide Thouret. Ovaj red i dalje posjeduje kompleks 2014. godine.

Ulazu prethode dva stubišta koja vode do pronaosa s arkadama, koji je freskama (1594.) izradila flamanska slikarica Loise Croys, učenica Paula Brila. Desno od sakristije uzdiže se osmerokutni zvonik uz Via Pisanelli.

Unutrašnjost ima ukrase iz 18. stoljeća. Drveni strop dizajnirao je Pietro De Marino, a na njemu su platna Stanzionea; Uz prozore su slike Luce Giordana, Miccoa Spadara, Giovana Battiste Beinaschija i Pietra del Pòa. Apsida ima kupolu, žbukanu 1683., dok je oltar u 17. stoljeću dovršio Giovanni Mozzetta. Na zidovima su freske Pietra Bardellina. Ostale freske u crkvi djelo je Lorenza Vaccara. U četvrtoj kapeli nalazi se Giordanova slika, au sakristiji Pietà Filippa Vitalea.

Klaustar[uredi | uredi kôd]

U klaustru se nalazi poprsje San Vincenza de' Paolija i Santa Giovanna Antida Thoureta. Rekonstrukcije su izvršene 1599. godine, a daljnje radove na samostanu izvodio je u drugoj polovici 17. stoljeća arhitekt Francesco Antonio Picchiatti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gennaro Aspreno Galante, Guida sacra della città di Napoli, 1872

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Maria Rosaria Costa, I Chiostri di Napoli, urednica, Tascabili Newton.
  • Napoli sacra. Guida alle chiese della città , coordinamento scienceno di Nicola Spinosa; kustosi Gemma Cautela, Leonardo Di Mauro, Renato Ruotolo, Napulj 1993.–1997.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Santa Maria Regina Coeli