Sapunica

Izvor: Wikipedija

Sapunica je naziv za radio i televizijske serije dramskog tipa koje karakterizira nepostojanje klasičnog raspleta, odnosno nominalno neograničeno trajanje, odnosno broj epizoda.

Značenje[uredi | uredi kôd]

Sapunice na početku imaju okvirni glavni zaplet i likove, ali se njemu tijekom odvijanja radnje pridodaju novi likovi i podzapleti, koji, nakon što glavni zaplet završi, postaju glavni zapleti. Time bi se trebalo garantirati kontuirano trajanje radnje, odnosno serije.

Izraz sapunica se prvi put počeo koristiti u SAD-u 1930-ih godina za žanr koji se pojavio na tada još novom mediju radija. 1940-ih su se sapunice počele proizvoditi za televiziju, te postale jedan od njegovih najpopularnijih žanrova. Izraz sapunska opera porijeklo ima u činjenici da su se te serije emitirale tijekom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice, te je njima bile namijenje reklame kojima se oglašavali novi modeli sapuna i slične kućne potrepština. Procter & Gamble proizveo je i sponzorirao prvu radio sapunicu 1930-ih. (Procter & Gamble je u to vrijeme bio poznat po deterdžentima (sapunicama) te je zato došlo do riječi "sapunica" u radiju a kasnije i televiziji).

Izraz sapunica je s vremenom stekao loše značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija u kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje.

U Latinskoj Americi se razvio poseban oblik sapunice koji se naziva telenovela. On je od kraja 1980-ih stekao veliku popularnost u svijetu i istisnuo klasični format sapunske opere koga koriste američke TV-mreže.

Danas televizijske kuće često koriste termin dramska serija kako bi gledatelje uvjerili da je riječ o seriji kvalitetnog sadržaja.

Vrste sapunica[uredi | uredi kôd]

Često se kao sapunica u užem smislu podrazumijeva tzv. dnevna sapunica (daytime soap), koja se emitira prijepodne ili poslijepodne u doba kada su u kućama uglavnom domaćice. Epizode obično traju od 30 minuta do 60 minuta, te se emitiraju po jedna svakim radnim danom.

Počevši s Gradićem Peytonom za američku televiziju su se počeli praviti sapunice koje se emitiraju u večernjem elitnom terminu i to po jedna epizoda tjedno. Ta je forma - večernja sapunica - kasnije stekla veliku popularnost kroz serije kao što su Dallas, "Knots Landing", "Falcon Crest" i Dinastija.

Od kraja 1980-ih se na američkoj televiziji također prave i večernje tinejdžerske sapunice, čiji su najpoznatiji predstavnici Beverly Hills 90210 i "Melrose Place". Današnji predstavnici tog žanra su "90210", "Tračerica" i "Tree Hill".

Poznate sapunice[uredi | uredi kôd]

Američke sapunice[uredi | uredi kôd]

Britanske sapunice[uredi | uredi kôd]

Hrvatske sapunice[uredi | uredi kôd]

Talijanske sapunice[uredi | uredi kôd]