Sarajevska pivovara

Izvor: Wikipedija
Sarajevska pivovara d.d.
Vrsta dioničko društvo
Sjedište Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 71000, Bosna I Hercegovina
Predsjednik Hilmo Selimović
Djelatnost(i) pića
Proizvodi Sarajevsko pivo, voda
bezalkoholna pića
Usluge Proizvodnja piva, vode i sokova
Prihod 76,188 milijuna KM (2007.)[1]
Broj zaposlenih 320
Vlasnik Hilmo Selimović
Web stranica www.sarajevska-pivara.com
Sarajevska pivovara

Sarajevska pivovara d.d. ( SASE : SRPVRK1 ) smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini, a osnovana je 1864. godine. Sjedište se nalazi u Sarajevu. To je jedina europska pivovara čija je proizvodnja bila kontinuirana tijekom Osmanskog Carstva, kao i za vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije. Zgrada Sarajevske pivovare jedna je od najatraktivnijih zgrada u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini. Godine 1907. Pivovara je postala najveća u Austro-Ugarsko carstvo već 1898. proizveo je 45.000 hectolitara. Nakon završetka Prvog svjetskog rata i stvaranje Kraljevine Jugoslavije proizvodnja piva je smanjena. 1923. Pivovara je nacionalizirana i bila je ekskluzivni dobavljač kraljevskog dvora, a između prvog i Drugog svjetskog rata Sarajevska pivovara kupila je pivovaru u Slavonskom Brodu (1925) i Petrovaradinu (1927) i izgradila tvornicu slada u Skoplju (1927).

1957. puštena je u rad prva automatska linija za punjenje piva kapaciteta 5000 boca na sat, a u sljedećih 15 godina sve su tvornice rekonstruisane, pa je proizvodni kapacitet povećan na 400 000 hektolitara godišnje.

Osamdesetih godina 20. stoljeća Sarajevska pivovara bila je u najvećoj krizi u svojoj povijesti, a u bivšoj Jugoslaviji pala je na 20. mjesto od ukupno 28 pivovara u bivšoj Jugoslaviji. Pad je uspješno zaustavljen i do 1991. godine pivovara je modernizirana, a proizvodnja je povećana tri puta, pa je Sarajevska pivovara svrstana među četiri vodeće pivovare u bivšoj Jugoslaviji.

Razvoj Sarajevske pivovare zaustavljen je u razdoblju 1992. – 1995., Tijekom rata u BiH, tijekom kojeg je gotovo u potpunosti uništena, a šteta je procijenjena na više od 20 milijuna američkih dolara. U tom razdoblju Pivovara nije prestala raditi i proizvodnja je bila simbolična - samo 3% prethodne proizvodnje. Za stanovnike Sarajeva bio je jedini izvor pitke vode u opkoljenom gradu. Od 1996. do 2013. godine tvornica je uspješno rekonstruirana, a u njezin razvoj i modernizaciju uloženo je oko 43 milijuna eura.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Sarajevska pivovara danas je vodeća bosanska tvrtka u proizvodnji piva, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova. Proizvodnja se odvija u sjedištu tvrtke u starom dijelu Sarajeva, na površini od oko 17.400 m 2. Čitav proizvodni proces Sarajevske pivovare u skladu je s najvišim tehničkim standardima. Standardi kontrole kvalitete i okoliša te sustav HACCP razvijeni su i implementirani u skladu s međunarodnim standardima EN ISO 9001: 2000, ISO 14001: 2004 i Codex Alimentarius. Usklađenost sustava sa zahtjevima tih standarda je potvrdio revizije nezavisnog renomirane certifikacijske kuće RW TÜV Essenu i izdavanje u TÜV CERT potvrde o sukladnosti. Najprepoznatljiviji brend Sarajevske pivovare - Sarajevo pivo, jedan je od brendova u Bosni i Hercegovini. Sarajevska pivovara također ima licenciranu proizvodnju Pepsija i Oettingera .

Zgrada[uredi | uredi kôd]

Zgrada Sarajevske pivovare jedna je od najatraktivnijih zgrada u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalne i klasične europske arhitekture. U okviru Sarajevske pivovare postoji pivarski muzej, jedini takve vrste u BiH. Izložba muzeja podijeljena je u različita razdoblja - Osmansko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalističko i poslijeratno razdoblje u BiH.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

  • Sarajevsko pivo

Izvori[uredi | uredi kôd]