Saska Švicarska

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Saska Švicarska ili Saksonska Švicarska (njemački: Sächsische Schweiz, Gornjolužičkosrpski:Sakska Šwica) je predio i nacionalni park u njemačkom dijelu doline rijeke Labe uzvodno od Dresdena.

Na istoku brda prelaze u Lužičko gorje, a zapadno u Rudne gore. Susjedna oblast u Češkoj se naziva Češka Švicarska.

Saksonska Švicarska ima oko 1000 oštrih krečnjačkih vrhova, od kojih neki nikad nisu osvojeni. Oblast je veoma popularna među alpinistima. Najviše uzvišenje Saksonske Švicarske je na 560 metara nadmorske visine. Najatraktivniji vrh je stijena Bastaji (njem. Bastei).

Povijest[uredi VE | uredi]

Ovu oblast su naseljavali Slaveni, sve dok nije pala pod vlast saskih gospodara Meissena u 15-om stoljeću.

U Saksonskoj Švicarskoj postojalo je mnoštvo tvrđava koje su služile za zaštitu trgovačkih putova. Danas su najznačajnije tvrđava Keningštajn i dvorac Honštajn. Od ostalih tvrđava postoje samo neznatni ostaci.

Ime su uzvišenjima u 18-om stoljeću dali švicarski umjetnici Adrijan Cing i Anton Graf. Njih je ovaj predio podsjećao na zavičaj, švicarske planine Jure.

Oblast je postala popularna za turiste u 19-om stoljeću. Ljepota divljine se naročito svidjela umjetnicima romantizma. Skladatelj Karl Maria von Weber je smjestio radnju svoje opere "Čarobni strijelac" (Freischütz) u ovu oblast (grad Raten).

Vanjske Poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Saska Švicarska.