Satoši Kirišima

Izvor: Wikipedija
Kirišima 1973. godine

Satoši Kirišima (japanski 桐島聡) (Kanabe, 9. siječnja 1954.Kamakura, 29. siječnja 2024.) japanski je ekstremni ljevičarski aktivist i terorist, bivši član nasilničke grupe Naoružane Protujapanske Fronte Istočne Azije. Skoro pedeset godina se uspješno skrivao od japanske policije i samo prije svoje smrti otkrio svoj identitet.

Život[uredi | uredi kôd]

Rođen je kod Hirošime. U Hirošimi je pohađao srednju školu, nakon toga se upisao na Pravni fakultet Sveučilišta Meidži u Tokiju. Tu je ušao u grupu Neoružane Fronte, koja je imala kontakte s Frakcijom Crvene armije.

Tijekom 1974. i 1975. godine sudjelovao je u nekoliko atentata u Japanu. Vjerojatno je bio prisutan kod napada na sjedište Mitsubishi Heavy Industries Ltd., gdje su ubili osam ljudi.

Godine 1975. ga je policija zatvorila, a 1977. godine su ga pustili na slobodu prema zahtjevu druge nasilničke grupe Japanska Crvena armija, koja je bila otela putnički zrakoplov u Bangladešu. Kirišima je iskoristio mogućnost i pobjegao.

Više desetljeća je živio pod pseudonimom i radio kao zaposlenik građevinskog i industrijskog poduzeća u Fudžisavi, međutim nije imao socijalne i zdravstvene sigurnosti. Sve možebitno liječenje plaćao je iz svog džepa. Uvijek je podignuo plaću u gotovini.

S vremenom je postao najtraženiji kriminalac u Japanu.

Smrt[uredi | uredi kôd]

26. siječnja 2024. prijavio se pod pseudonimom Hiroši Učida u bolnicu u Kamakuri, jer je imao rak želudca u terminalnoj fazi. U bolnici su ga prepoznali i obavijestili policiju. Kirishima je tada priznao da se skrivao od 1977., ali sada se želio suočiti sa svojom prošlošću prije smrti.

Umro je 29. siječnja. Da ga se moglo osuditi, bio bi kažnjen smrtnom kaznom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]