Savez Hrvata u Mađarskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Savez Hrvata u Mađarskoj (Magyarországi Horvátok Szövetsége) (kratica: SHM) je civilna kulturna udruga mađarskih Hrvata.

Utemeljen je 1990., nakon što je rasformiran Demokratski savez južnih Slavena, organizacija koja je svojim radom pokrivala sve južnoslavenske narode u Mađarskoj.[1]

Savez je bio do 1994. bio najveće kulturno, prosvjetno i političko tijelo hrvatske manjine u Mađarskoj. Nakon što je političko područje preuzela Hrvatska državna samouprava, kao i sve druge manjinske samouprave u Mađarskoj još od 1993., SHM je postalo civilnom kulturnom udrugom.

Glavno upravno tijelo ovog saveza je Kongres, za kojeg se članovi biraju svake 4 godine. SHM je organiziran po regijama u Mađarskoj gdje je brojnija hrvatska manjina. Po stanju od veljače 2003., SHM je bio organiziran na 6 regija: bačku, baranjsku, gradišćansku, peštansku, podravsku i zalasku regiju.

Udruga se financira iz državnog proračuna, a manjim dijelom od natječaja i iz raznih izvora iz Hrvatske.

Udruga se bavi i izdavaštvom, pa je tako od 1991. do 1995. izdavala godišnjak za Hrvate u Mađarskoj Hrvatski kalendar, čije je izdavanje poslije preuzela Zemaljska samouprava Hrvata u Mađarskoj odnosno Hrvatska državna samouprava.

Suorganizator je kulturno-folklornih manifestacija kao što je Pranje na Dunavu u Mohaču [2][3].

Predsjednici[uredi VE | uredi]

  • Josip Ostrogonac (od 1993.)

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Hrvatska riječ Dobra organiziranost u oba sektora, 21. veljače 2003.
  • MVPEI RH Hrvatska manjina u Republici Mađarskoj
  1. (eng.)DTIC Yugoslav Alliance in Hungary Considers Disbanding. Prema članku Jove Paripovića u Vjesniku od 28. siječnja 1990. "Three Alliances Instead of One"
  2. MVPEI RH Generalni konzulat RH Pečuh, 4. srpnja 2009.
  3. Pranje