Savez udruga Molekula

Izvor: Wikipedija
Logotip Saveza udruga Molekula
Logotip Saveza udruga Molekula

Savez udruga Molekula je mreža organizacija koja djeluje na području Grada Rijeke od 2007. godine s naglaskom na razvoj lokalne zajednice na području nezavisne kulturne produkcije. U lipnju 2022. godine mreža organizacija se sastoji od 5 članica te upravljaju s 4 prostora koji se nalaze u vlasništvu Grada Rijeke.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prije osnivanja Saveza udruga Molekula[uredi | uredi kôd]

Zgrada bivšeg industrijskog kompleksa, Ivex, poznata kao Delta 5

Dvije godine prije službenog osnivanje Saveza udruga Molekula, ideja je nastala kao odgovor na potrebu da se za aktivnosti nezavisne kulturne scene u Rijeci osigura prostor. U to vrijeme, 2005. godine, se djeluje u prostorima ureda Drugog Mora pri čemu im se u radu pridružuje udruge Filmaktiv i Infoshop Škatula. Kroz godine je u prostorima ureda bilo aktivno osam udruga: Drugo more, Prostor plus, Amandla, Infoshop Škatula, Malik, Filmaktiv, Katapult i Trafik (Tranzicijsko Fikcijsko Kazalište).[1] Zbog rastućeg broja programa i manifestacija, javila se potreba za većim radnim i prezentacijskim prostorom, što rezultira službenim osnivanjem Saveza udruga Molekula, 2007. godine, te useljavanjem u novi prostor, zgradu bivšeg Ivex-a, na adresi Delta 5. [2]

Od osnivanja do danas[uredi | uredi kôd]

Savez udruga Molekula se službeno osnovao 2007. godine te se uselio u novi prostor, na adresi Delta 5. U tom trenutku je u savezu bilo aktivno šest članica, nakon što su dvije organizacije odustale (Amandla i Malik). Prvi predsjednik Saveza udruga Molekula je bio Marin Lukanović iz Filmaktiva.[3] Sve do 2014. godine je Savez udruga Molekula djelovao na istoj adresi, a u međuvremenu se mreža proširila na devet članica. Makar je Savez udruga Molekula funkcionirao u tadašnjim prostorima, kriza koja je zahvatila cijeli sektor 2010. godine je utjecao i na članice Saveza udruga Molekula te na mogućnost opstanka u prostorima. 2013. godine je Grad Rijeka raspisao natječaj za korištenje prostora OKC Palach, Filodrammaticu i Marganovo što je revitaliziralo interes i aktivnost članica Saveza udruga Molekula.[4] Savez udruga Molekula je u rujnu 2013. izabran kroz natječaj te su im prostori ustupljeni na korištenje, kao predstavnicima nezavisne kulturne scene Rijeke i okolice – bez naknade, samo uz pokrivanje režijskih troškova.[5] Ubrzo nakon proglašenja rezultata natječaja, Savez udruga Molekula je krenuo u premještanje te se početkom ožujka 2014. godine službeno premjestila u nove prostore, međutim nastavio je koristiti prostor na adresi Delta 5 kao jedan od svojih prostora za organizaciju i provedbu projekata. Prostorne resurse kojima danas Savez udruga i dalje upravlja, besplatno dodjeljuje udrugama, umjetničkim organizacijama, pojedincima i skupinama koje se bave suvremenom umjetnošću i kulturom, socijalno angažiranim sadržajem i kritičkim društvenim praksama za mlade. [6] S obzirom na brojnost i raznolikost programa koji se provode u njihovim prostorima, Savez udruga Molekula razlikuje vrsta programa koji se realiziraju:

  • Javni programi (glazbeni programi svih oblika, izvedbeno-scenske intervencije, javne tribine, konferencije, predavanja, filmske i književne večeri)
  • Radionice (manje grupe korisnika, zatvoreni simpoziji)
  • Razvoj produkcije (probe, istraživanja, razvoj projektnih aplikacija)
  • Prezentacije (konferencije, javne prezentacije udruga/organizacija)
  • Sastanci (organizacija civilnog društva, udruga, studentskih udruga)
  • Rezidencijalni programi (razvoj različitih oblika suvremenog kulturnog stvaralaštva)

Savez udruga Molekula je sudjelovala u osnivanju Mreže društveno-kulturnih centara (DKC-HR). Kroz inicijativu udruga i platformi, donesena je odluka da se osnuje DKC-HR, kako bi se olakšao proces pružanja podrške postojećim centrima i lokalnim inicijativama kroz prijenos znanja i iskustava. Osnivanje je i službeno realizirano 28. svibnja 2020. godine.[7]

Članice saveza[uredi | uredi kôd]

Logotip udruge Drugo more

Mrežu Saveza udruga Molekula čine članice: [8]

  • Delta 5 – udruga za okupljanje umjetnica i umjetnika na lokaciji bivšeg industrijskog kompleksa u Rijeci.
  • Drugo more – udruga za produkciju, promociju, istraživanje, obrazovanje i diseminaciju informacija na području kulture.
  • Filmaktiv – udruga za razvoj nezavisne kulture i poticanja društvenih promjena kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti.
  • Prostor Plus – udruga za potrebe hrvatskih izvedbenih umjetnika u suvremenom plesu i fizičkom kazalištu.
  • RiRock – udruga za organizaciju kulturnih i društvenih aktivnosti, festivala i projekata te poticaje aktivnosti mladih u urbanu glazbenu kulturu grada Rijeke i okolice.

Prostori saveza[uredi | uredi kôd]

Interijer prostora OKC Palach, kluba koji koristi Savez udruga Molekula

Savez udruga Molekula se koristi idućim prostorima: [9]

Dvorana na prvom katu Filodrammatice, Rijeka
  • OKC Palach – klub u programskom upravljanju Saveza udruga Molekula, osnovan sa ciljem razvoja kulturne scene grada Rijeke.
  • Filodrammatica – Savez udruga Molekula koristi veliku dvoranu i galeriju te uredske prostore zgrade Filodrammatice.
  • Delta 5 – Nekadašnje sjedište Saveza udruga Molekula (do 2014. godine) koje se i dalje koristi kao prostor za razvoj kulturnih aktivnosti.
  • RiUse Centar – Dva prostora unutar RiUse centra (Radionia RiUse i Salon RiUse) su dodijeljeni Savezu udruga Molekula unutar projekta Forget Heritage – kreativne industrije u prostorima kulturne baštine.

Odabrani projekti[uredi | uredi kôd]

Navedeni su projekti koji su objavljeni na službenim stranicama Saveza udruga Molekula: [10]

  • Žiroskop – projekt za rješavanje problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve vaninstitucionalne korisnike u kulturi. Svrha mu je razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice.
  • Molekularni proces – niz aktivnosti kojima se članovima Saveza udruga Molekula omogućuje nastavak razvoja plaćenih radnih odnosa radi osnaživanja postojećih ljudskih kapaciteta.
  • Društveno poduzetnički generator – partnerski projekt Saveza udruga Rojca iz Pule i Saveza udruga Molekula. Svrha projekta je razvijanje i poticanje društvenog poduzetništva.

Publikacije[uredi | uredi kôd]

Savez udruga Molekula trenutno broji dvije samostalne publikacije: [11]

  • Memento II – Ur. Damir Batarelo ; fotografije Erik Paladin ... [et al.]; ilustracije Anja Sušanj. Savez udruga Molekula, Rijeka, 2015, ISBN 978-953-58486-0-8.
  • Napušteni gradski prostori i razvoj nezavisne kulturne scene – Ur. Luka Rodela; grafičko oblikovanje Leo Kirinčić. Savez udruga Molekula, Rijeka?, 2017.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ronjenje i izranjanje. abcdnk.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2022. Pristupljeno 10. lipnja 2022.
  2. Savez udruga Molekula. Napušteni gradski prostori i razvoj nezavisne kulturne scene, 2017, 3.
  3. Nadilaženje lokalnih okvira. abcdnk.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2022. Pristupljeno 10. lipnja 2022.
  4. Hibridne ustanove postaju nužnost. abcdnk.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2022. Pristupljeno 10. lipnja 2022.
  5. Savez udruga Molekula donosi više suvremene kulture u centar grada. MojaRijeka. Pristupljeno 9. lipnja 2022.
  6. O nama. Molekula. Pristupljeno 9. lipnja 2022.
  7. O nama. mrezadkc.hr. Pristupljeno 10. lipnja 2022.
  8. O nama. Molekula. Pristupljeno 9. lipnja 2022.
  9. O nama. Molekula. Pristupljeno 9. lipnja 2022.
  10. Projekti. Molekula. Pristupljeno 9. lipnja 2022.
  11. Publikacije. Molekula. Pristupljeno 9. lipnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]