Scheme

Izvor: Wikipedija

Scheme je multiparadigmatski programski jezik. Jedan je od dva glavna dijalekta Lispa i podržava mnogo programskih paradigmi, iako je najpoznatiji po podršci za funkcijsko programiranje. Razvili su ga Guy L. Steele i Gerald Jay Sussman 1970-ih. Scheme je u akademski svijet uveden serijom papira koje se sad referiraju kao Sussmanovi i Steeleovi Lambda papiri. Dva su standarda koja definiraju jezik Scheme: službeni IEEE standard, i de facto standard zvan Revisedn Report on the Algorithmic Language Scheme, gotovo uvijek skraćen kao RnRS, gdje je n broj revizije. Trenutni je standard R5RS,[1] i R6RS[2] je u razvoju.

Scheme filozofija je minimalistička. Scheme omogućava što je moguće manje primitivnih konstrukata i, kad je to praktično, dopušta da sve ostalo bude pruženo u programskim bibliotekama.

Scheme je jedan od prvih Lisp dijalekata koji odabire statički (poznati i kao leksički) djelokrug varijable, mjesto dinamičkog. Također je jedan od prvih programskih jezika koji podržava prvorazredne kontinuacije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Richard Kelsey, William Clinger, Jonathan Rees; i dr. Kolovoz 1998. Revised5 Report on the Algorithmic Language Scheme. Higher-Order and Symbolic Computation. 11 (1): 7–105. doi:10.1023/A:1010051815785 Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. R6RS.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. kolovoza 2013. Pristupljeno 10. lipnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]