Alfred von Schenk

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Schenk Alfred)
Alfred von Schenk
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 5. srpnja 1863.
Mjesto rođenja Ljubljana, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 12. listopada 1952.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Alfred Franz Edler von Schenk
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1880.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Sočanske bitke
Kerenskijeva ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXIII. korpus
XIII. korpus
IX. korpus

Alfred Franz Edler von Schenk (Ljubljana, 5. srpnja 1863.Beč, 12. listopada 1952.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 15. i 9. pješačkom divizijom, te XXIII., XIII. i IX. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Alfred von Schenk rođen je 5. srpnja 1863. u Ljubljani. Pohađao je gimnaziju i kadetsku školu u Pragu, nakon čega od srpnja 1880. služi u 21. pješačkoj pukovniji. Od svibnja 1884. s činom poručnika služi u 91. pješačkoj pukovniji, da bi u studenom 1888. bio promaknut u čin natporučnika. Nakon pohađanja i završetka školovanja za stožerne časnike u vojnoj akademiji, od studenog 1889. raspoređen je na službu u stožer 9. pješačke brigade. U navedenoj brigadi služi do studenog 1892. kada je premješten na službu u stožer 2. brdske brigade smještene u Trebinju. U međuvremenu je, u svibnju 1892., unaprijeđen u čin satnika. Od travnja 1895. raspoređen je na službu u stožer XII. korpusa sa sjedištem u Hermannstadtu. Međutim, od svibnja 1895. nalazi se na studiju ruskog jezika u Kazanu, nakon čega je godinu dana poslije, u svibnju 1896., raspoređen u obavještajni odjel Glavnog stožera.

U studenom 1898. promaknut je u čin bojnika, te imenovan načelnikom stožera 16. pješačke divizije. U navedenoj diviziji služi do svibnja 1902. kada je unaprijeđen u čin potpukovnika, te raspoređen na službu u stožer 1. bosanske pješačke pukovnije. U studenom 1905., promaknut je u čin pukovnika, da bi u travnju 1907. postao zapovjednikom 1. bosanske pješačke pukovnije. U veljači 1911. dobiva plemićki naslov postavši tako Edler von Schenk dok je u svibnju te iste godine promaknut u čin general bojnika. U veljači 1914. postaje zapovjednikom 97. pješačke brigade smještene u Beču, na čijem čelu se nalazi i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Schenk zapovijeda 97. pješačkom brigadom. Ubrzo međutim, u kolovozu postaje zapovjednikom 15. pješačke divizije. S navedenom divizijom koja se nalazila u sastavu najprije 4., pa potom 3. armije, sudjeluje u Galicijskoj bitci, te Karpatskoj ofenzivi. U međuvremenu je, u studenom, promaknut u čin podmaršala.

U svibnju 1915. imenovan je zapovjednikom 9. pješačke divizije. Zapovijedajući navedenom divizijom sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow, da bi u studenom 1915. ista bila premještena na Talijansko bojište u sastav 5. armije gdje Schenk sudjeluje u Sočanskim bitkama. U kolovozu 1916. dobiva zapovjedništvo nad III.b odsjekom koji je osim 9. pješačke divizije obuhvaćao i zapovjedništvo nad trima brigadama. Odsjek III.b u kolovozu je preimenovan u Grupu Schenk da bi u studenom konačno postao XXIII. korpusom.

U lipnju 1917. Schenk preuzima zapovjedništvo nad XIII. korpusom na Istočnom bojištu. Navedeni korpus nalazio se u sastavu 3. armije u sklopu koje Schenk sudjeluje u zaustavljanju Kerenskijeve ofenzive. U veljači 1918. unaprijeđen je u čin generala pješaštva, te imenovan zapovjednikom IX. korpusa zamijenivši na tom mjestu Antona Lipošćaka. Navedenim korpusom zapovijedao je do svibnja kada je imenovan vojnim guvernerom Zagreba na kojem mjestu dočekuje i završetak Prvog svjetskog rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Schenk je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 12. listopada 1952. u 90. godini života u Beču.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Alfred von Schenk na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Alfred von Schenk na stranici Oocities.org