ScummVM

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
ScummVM
ScummVM
ScummVM 1.0.0.png
Grafičko korisničko sučelje ScummVM-a verzije 1.0.0 sa "modernim" skinom
Izdavač: ScummVM Team
Zadnja inačica: 1.0.0 / 15. studeni 2009.
Operacijski sustav: više-platformski
Vrsta: Tumač
Licenca: GNU General Public License
Web stranica: http://www.scummvm.org/

ScummVM je skup rekreiranih enginea računalnih igara. Isprva je bio zamišljen da pokreće avanturičke igre LucasArts-a, koje koriste SCUMM sustav (VM stoji za virtualni stroj), a danas podupire pregršt igara koje se ne baziraju samo na SCUMM-ovom engineu, već i one od tvrtki poput Revolution Software i Adventure Soft.

ScummVM je reimplementacija dijela programske podrške, koja se koristi za tumačenje skriptiranog jezika igri, koji opisuje svijet igre umjesto da emulira računalno sklopovlje na kojem su igre nekoć radile. ScummVM omogućava igrama koje podupire, igranje na platformama za koje igre nisu izvorno bile objavljene.

ScummVM je isprva razvio Ludvig Strigeus.[1] Program je objavljen pod uvjetima GNU General Public Licensea, i tako se svrstava pod slobodnu programsku podršku.

Verzija 1.0.0 je izašla 15. studenog 2009.[2]

Portovi[uredi VE | uredi]

GUI ScummVM-a 0.10.0 sa klasičnim "Klasičnim (integriranim)" skinom

Portabilnost je dizajnerski cilj projekta.[3] Portovi ScummVM su dostupni za Microsoft Windows, Mac OS X te mnoštvo sustava koji nalikuju Unix sustavu uključujući Linux (RPM bazirani, Debian bazirani, bazirani na izvornom kodu), članove BSD obitelji (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD/DragonFly BSD) te Solaris. Program je također prenesen na konzolne sustave. Portovi manje rasprostranjenih sustava uključuju takve poput AmigeOS, Atari/FreeMiNT, Haiku/BeOS/ZETA, MorphOS i OS/2.

Službeni portovi[uredi VE | uredi]

Mnoštvo igraćih konzola ima službene portove; ScummVM je bio prenesen na igraće strojeve poput Sony Playstationa 2, Sega Dreamcasta, Nintendo Wii-a i GameCubea[4], te dlanovne igraće konzole koje uključuju GP2X, Nintendo DS i PlayStation Portable (PSP). Dlanovne računalne platforme koje su poduprijete uključuju Palm OS/Tapwave Zodiac, Symbian OS (UIQ platforma, Nokia 60, 80 i Nokia 7710/90 serija mobilnih telefona), Nokijini Internet Tablet OS (koji koriste Nokia 770, N800 te N810), Appleov iPhone[5] i Windows Mobile.

Neslužbeni portovi[uredi VE | uredi]

Platforme poduprijete od strane neslužbenih ScummVM portova uključuju Microsoft Xbox igraću konzolu, Zaurus, Gizmondo i GP32 platforme prijenosnih uređaja. Linux bazirani mobilni telefoni poput Motorole A780, Motorole A680i te uređaji koji pokreću Android su također podržani.

Igre koje ScummVM podupire[uredi VE | uredi]

Sljedeća lista igri prikazuje podržane igre u trenutačnoj načinjenoj inačici ScummVM-a.[6]

LucasArts SCUMM igre[uredi VE | uredi]

Sierra On-Line igre[uredi VE | uredi]

Igre koje su načinili ostali proizvođači[uredi VE | uredi]

Razne igre Humongous Entertainmenta koriste SCUMM engine, i tako su igrive u sklopu ScummVM-a. ScummVM također podupire sljedeće igre koje ne pripadaju SCUMM engineu:

Razvoj[uredi VE | uredi]

ScummVM je sudjelovao na Google Summer of Codeu 2007., 2008.[7] i 2009..

Sljedeće igre su dodane Subversion stablu ScummVM-a. Engini mogu biti u raznim stanjima operativnosti.

Another World je bio integriran jedno kraće vrijeme, potaknuvši kratku ali i burnu raspravu, u rasponu od emotivnih do čisto tehničkih aspekata. Neki su osjećali da je više akcijskih nego avanturističkih elemenata u igri, ostali su bili zabrinuti da ScummVM, koji je bio primijenjen na bitmapsku grafiku, doista nije bio platforma za igru temeljenu na poligonima.

Podrška za Operation Stealth i Future Wars je dodana spajanjem druge zasebne rekreacije enginea igri: cinE. [8]

Dodavanje AGI enginea[uredi VE | uredi]

Adventure Game Interpreter engine (skraćeno AGI) je dodan 2006. godine. Temeljio se na Sarien kodu, AGI tumača, koji je bio zastario te bugovit na mnoge načine, što se riješilo novim ScummVM engineom. Sarien project je prestao s razvojem, te nastavio svoj razvoj kao AGI engine ScummVM-a.[9]

TrollVM se također spojio sa ScummVM-om, dodavajuči podršku troje Sierrinih igri, nastale prije postojanja AGI enginea: Mickey's Space Adventure, Troll's Tale, i Winnie the Pooh in the Hundred Acre Wood.[10].

Izlasci igri[uredi VE | uredi]

Tijekom razvojnih ciklusa, sve do izlaska inačice 0.5.0 2. kolovoza 2003., proizvođač video igra Revolution Software ne samo da je pomogao ScummVM programerima pri dodavanju podrške avanturi Beneath the Steel Sky, tako da su pribavili originalni izvorni kod igre, već su i odlučili da oba dvije inačice igre, na CD-u i disketama, postanu freeware, [11], dostupne za preuzimanje na ScummVM web stranici.[12] Nekoliko mjeseci poslije, razvojni programeri igre Flight of the Amazon Queen su također na sličan način načinili igru besplatnom.

Filmići iliti cutscene, iz podržanih igara Broken Sword serijala (prve dvije igre), su izvorno enkodirane u Smacker Video formatu kada su igre bile isprva izdane, što je zahtjevalo specialnu programsku podršku za dekodiranje. Ljudi iz tvrtke RAD Game Tools su bili nevoljki pri izdavanju specifikacija starijih verzija Smacker video formata, koje su bile stare koliko i same igre, te su još zatražili da ScummVM ekipa ne obavlja obrnuti inžinjering na njihovim video formatima. Kao odgovor na to, Revolution je dopustio da se re-enkodirane verzije ovih cutscenea mogu preuzeti besplatno na web stranicama ScummVM-a. Od 31. kolovoza 2009., izlaskom verzije 1.0.0rc1 "Grog XD" , prvi i drugi nastavak Broken Sword serijala se službeno mogu igrati s originalnim filmićima bez potrebe preuzimanja njihovih re-enkodiranih verzija.[13]

Vidi također[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: ScummVM.