Sešat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Seshat)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sešat, odjevena u leopardsku kožu, s pisaljkom u ruci

Sešat (Sesat, Sesheta, Seshata ili Safkhet) je drevno egipatsko božanstvo. Ona je božica znanja, mudrosti i pisanja. Njezino ime znači "ona koja piše". Bila je zapisničarka bogova. Također, zaštitnica je astronomije, astrologije, gradnje, matematike i znanosti.

Opis i uloga[uredi | uredi kôd]

Sešat je bila službenica kuće knjiga, knjižnice. Njezini su svećenici zapisivali najvažnije znanje. Pisanje se smatralo vrlo važnim, a malo je tko znao pisati i čitati. Princeza iz 4. dinastije, Wep-em-nefret, je znala pisati te je bila svećenica Sešat. Kao snažnu povezanost s knjigama, Egipćani su Sešat prikazivali s papirusom za pisanje. On je postao njezin simbol, ali je s njim povezivan i Tot, bog-ibis. Bila je odjevena u leopardovu kožu, a pjege su predstavljale zvijezde, simbol vječnosti (Egipćani su vjerovali da su zvijezde sjajne i neuništive, a rodila ih je Nut, božica-nebo). Kad je bog Mjeseca Tot postao zaštitnik mudrosti i bilježnik odluka bogova, Sešat polako gubi značenje. Tijekom Starog kraljevstva slavila se svečanost između faraona i Sešat.

Dijete Tota i Sešat je Hornub. Tot je ponekad shvaćen kao Sešatin muž, jer oboje imaju slične karakteristike. Hijeroglif za Sešat nalikuje cvijetu ili zvijezdi ispod naopako okrenutih rogova, koji možda predstavljaju polumjesec.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Sešat