Shiba inu

Izvor: Wikipedija
Shiba inu
Klasifikacija FCI
Skupina 5. Špic i primitivni tip pasa
Odsjek 5. Azijski špicevi i srodne rase
Pododsjek
Standard br. FCI 257. na 15. lipnja 1992. (en / [ fr])
Ime Shiba Inu
Varijetet
Tip
Podrijetlo Japan
Patronat
Visina mužjak 40 cm (+/- 1,5 cm)
ženka 37 cm (+/- 1,5 cm)
Masa mužjak 10 kg
ženka 8 kg
Popis domaćih pasa

Shiba Inu (柴犬, japanski) je pasmina lovačkih pasa iz Japana. Srednja pasmina, najmanja je od šest izvornih pasmina porijeklom iz Japana.

Shiba Inu je izvorno uzgajan za lov. Izgleda slično i često se smatra drugim japanskim pasminama kao što su Akita Inu ili Hokkaido, ali Shiba Inu je drugačija pasmina s jasnom krvnom linijom, temperamentom i manjom veličinom od ostalih japanskih pasmina.

Taj maleni, brzi pas, koji je prilagođen uvjetima života u planinskom podneblju.[1][2]

Opis i ponašanje[uredi | uredi kôd]

Ovo je kompaktan pas, s vrlo razvijenim mišićima. Mužjaci su visoki 35–43 cm kod hrbata. Ženke su visoke 33–41 cm kod hrbata. Preferirana veličina je ona srednja za svaki spol. Prosječna težina je oko 10 kg za mužjake, a oko 8 kg za ženke. Ima kratku dlaku crvenkaste, crne ili oker boje.

Shiba inu je samostalan i inteligentan pas, kao i većina starih rasa pasa. Ponekada ih je teško trenirati, ali ako ih se obučava od rane dobi, postaju vrlo ugodnog temperamenta. Trebali bi uvijek biti na uzici kada su vani, jer imaju instinkt da love druge životinje. Mogu živjeti između 12 i 15 godina, u prosjeku.

Izvor imena[uredi | uredi kôd]

Inu na Japanskom znači "pas", ali značenje riječi Shiba je puno manje jasno. Riječ Shiba znači "grmlje", a odnosi se na vrstu grma čiji listovi pocrvene u jesen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dog Owners Guide: Shiba Inu. Pristupljeno 20. kolovoza 2007.
  2. Shiba Inu Breed Standard from AKC. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2006. Pristupljeno 20. kolovoza 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Shiba inu

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]