Shodokan aikido

Izvor: Wikipedija
Shodokan aikido
昭道館合気道
Shodokan aikido
Učenici u Shodokan hombu dođou
Osnivač aikidaMorihei Ueshiba
Osnivač školeKenji Tomiki
Osnovana1967.
SjedišteOsaka, Japan
VještinaAikido
Olimpijski šport -

Shodokan aikido (jap.: 昭道館合気道), škola japanske borilačke vještine aikido.[1] Ponekad se naziva Kyogi aikido (合気道競技), što bi u prijevodu značilo Takmičarski aikido, ali i Športski aikido, zbog uporabe redovitih natjecanja. U svijetu je prepoznata i kao Tomiki aikido, pri tome referirajući se na osnivača škole Kenji Tomikija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kenji Tomiki je 1967. godine u Osaki, u Japanu, izgradio Shodokan hombu dođo, kako bi podučavao, vježbao i promovirao svoju školu. Sama škola, mogla bi se smatrati utemeljena osnivanjem Aikido kluba Sveučilišta Waseda 1958. godine, iako Tomiki svoju školu nije imenovao Shodokanom sve do 1976.[1] Shodokan aikido je danas organiziran u dvije velike grupe: Japanska aikido asocijacija (JAA) i Shodokan aikido federacija (SAF).

Odlika škole[uredi | uredi kôd]

Shodokan aikido stavlja veći naglasak na randori sparing u slobodnom obliku, nego većina drugih stilova aikida. Metoda vježbanja zahtijeva ravnotežu između metode treninga randori i više stiliziranog i tradicionalnog vježbanja, s dobro razvijenim setom trening vježbi, kako specifičnih za randori tako i za opći aikido razvoj. Sudjelovanje u stvarnim natjecateljskim randorijima uveliko ovisi o klubu s većim naglaskom na sveučilišnim klubovima. Randori je srž svih klubova Shodokan aikida.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]