Morihei Uešiba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Morihei Ueshiba
植芝 守央
Morihei Uešiba

O-Sensei
trajanje službe
1948. – 1969.
Nasljednik Kisshomaru Ueshiba
Rođenje 14. prosinca 1883., Tanabe
Smrt 26. travnja 1969., Iwama
Zanimanje osnivač aikida

Morihej Ueshiba (植芝 盛平; Tanabe, 14. prosinca 1883. - Iwama, 26. travnja 1969.), japanski majstor borilačkih vještina, osnivač aikida. Obično je od aikidoka znan kao O-Sensei (翁先生), što bi u prijevodu značilo "Veliki učitelj" (ili jednostavno "Stariji učitelj" u odnosu na njegova sina). Kao osnivač aikida, bio je prvi došu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Morihei Ueshiba rodio se u Tanabi, u prefekturi Vakajama 1883. Tijekom njegovog djetinjstva, obitelj Ueshiba živjela je u Maicuru, u prefekturi Kjoto. Njegov interes za borilačke vještine rastao je od trenutka kada je svjedočio kako su njegovog oca pretukli. To je svjedočanstvo na njega mnogo utjecalo. Sa ženom se 1912. seli na sjeverni otok pod imenom Hokkaido gdje njegov trening borilačkih vještina dobija istinsku dubinu. Poznato je da je na tom otoku započeo učenje Daito-rju Aiki-džiju-džicu kod učitelja Sokakua Takede.

Nakon što je Ueshiba napustio Hokkaido došao je pod utjecaj Onisabura Deguchija, duhovnog vođe Omoto-kyo sekte u Ayabi. Uz svoj duhovni rast, ironično, tamo se Ueshiba upoznao i s raznim visoko političkim krugovima. Ueshin dođo u Ayabeu osnovan je isključivo da trenira članove Omoto-kyo sekte. Također je bio uključen u prvi Omoto-kyo incident kada su pokušali osnovati utopijsku koloniju u Mongoliji.

Tijekom vremena, Ueshiba se odvojio od oba učitelja, ali njihov utjecaj na Ueshibu ne bi trebao biti podcijenjen.

Godine 1927. Morihei Ueshiba se preselio u Tokio gdje je osnovao svoj prvi dođo, koji još dan danas postoji pod imenom Aikikai Hombu dođo. Između 1940 i 1942 posjetio je Mandžuriju nekoliko puta da bi podučavao aikido. Godine 1942. napustio je Tokio i preselio se u mjesto Iwama u Ibaraki prefekturi gdje je upotrijebio riječ aikido prvi put kao ime za njegovu borilačku vještinu. U Iwami je osnovao Aiki Shuren dođo, poznat još i kao Iwama dođo. Tijekom svog tog vremena znao je često putovati po Japanu, a osobito je putovao u Kansaj regiju da bi podučavao aikido.[1]

Morihei Ueshiba umro je 26. travnja 1969.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]


Prethodi: O-Sensei
1948.1969.
Slijedi:
' Kisshomaru Ueshiba