Morihei Uešiba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Morihei Ueshiba
植芝盛平
Morihei Ueshiba
Rodio se14. prosinca 1883.
Umro26. travnja 1969.
NadimakO Sensei
Borilačke vještineAikido (Osnivač)
NasljednikKisshomaru Ueshiba
UčiteljSokaku Takeda

Morihej Uešiba (植芝盛平, Morihei Ueshiba; Tanaba, 14. prosinca 1883. - Tanaba, 26. travnja 1969.) osnivač je aikida. Bio je prvi po redu Doshu aikida u svijetu i obično je znan kao O Sensei (翁先生) od aikidoka, što bi u prijevodu značilo "Veliki učitelj" (ili jednostavno "Stariji učitelj" u odnosu na njegova sina).

Životopis[uredi VE | uredi]

Morihej Uešiba rodio se u Tanabi, u prefekturi Vakajama 1883. Tijekom njegovog djetinjstva, obitelj Uešiba živjela je u Maicuru, u prefekturi Kjoto. Njegov interes za borilačke vještine rastao je od trenutka kada je svjedočio kako su njegovog oca pretukli. To je svjedočanstvo na njega mnogo utjecalo. Sa ženom se 1912. seli na sjeverni otok pod imenom Hokkaido gdje njegov trening borilačkih vještina dobija istinsku dubinu. Poznato je da je na tom otoku započeo učenje Daito-ryu Aiki-jutsua kod učitelja Sokakua Takede.

Nakon što je Uešiba napustio Hokkaido došao je pod utjecaj Onisabura Degućija (Onisaburo Deguchi), duhovnog vođe Omoto-kyo sekte u Ayabi. Uz svoj duhovni rast, ironično, tamo se Uešiba upoznao i s raznim visoko političkim krugovima. Uešibin dojo u Ajabi osnovan je isključivo da trenira članove Omoto-kjo sekte. Također je bio uključen u prvi Omoto-kyo incident kada su pokušali osnovati utopijsku koloniju u Mongoliji.

Tijekom vremena, Uešiba se odvojio od oba učitelja, ali njihov utjecaj na Uešibu ne bi trebao biti podcijenjen.

1927. Uešiba se preselio u Tokio gdje je osnovao svoj prvi dojo, koji još dan danas postoji pod imenom Aikikai Hombu Dojo. Između 1940 i 1942 posjetio je Manćukuo (Japanci su okupirali Mandžuriju) nekoliko puta da bi podučavao aikido. 1942. napustio je Tokio i preselio se u Ivamu u Ibaraki prefekturi gdje je upotrijebio riječ aikido prvi put kao ime za njegovu borilačku vještinu. U Ivami je osnovao Aiki Shuren Dojo, poznat još i kao Iwama Dojo. Tijekom svog tog vremena znao je često putovati po Japanu, a osobito je putovao u Kansaj regiju da bi podučavao aikido.

Morihei Ueshiba umro je 26. travnja 1969.

Vidi još[uredi VE | uredi]