Prijeđi na sadržaj

Sicilijanska obrana

Izvor: Wikipedija

Sicilijanska obrana šahovsko je otvaranje i jedno od najpopularnijih odgovora na 1.e4 te statistički najuspješnije. Smatra se vrlo dinamičnim i oštrim otvaranjem gdje crni ne preza od preuzimanja inicijative već u otvaranju.[1] Koristi se na svim razinama, od amaterskog do velemajstorskog. Započinje potezima 1.e4 c5. Otvaranje je nazvano po talijanskom otoku Siciliji.

Uvodni potezi Sicilijanske obrane.
abcdefgh
8
a8 black rook
b8 black knight
c8 black bishop
d8 black queen
e8 black king
f8 black bishop
g8 black knight
h8 black rook
a7 black pawn
b7 black pawn
d7 black pawn
e7 black pawn
f7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
c5 black pawn
e4 white pawn
a2 white pawn
b2 white pawn
c2 white pawn
d2 white pawn
f2 white pawn
g2 white pawn
h2 white pawn
a1 white rook
b1 white knight
c1 white bishop
d1 white queen
e1 white king
f1 white bishop
g1 white knight
h1 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
1.e4 c5.

U načelu, u otvaranju bi trebalo prvo razvijati figure i pješacima kontrolirati što više centralnih polja. No, s 1...c5 crni kontrolira samo polja d4 i b4. Ipak, postoji razlog zašto je obrana tako uspješna.

Velemajstor Jonathan Rowson daje uvid u ovaj paradoks:[2]

Po mom mišljenju postoji sasvim jednostavno objašnjenje. Da bi profitirao od inicijative dodijeljene prvim potezom, bijeli mora iskoristiti svoju priliku da učini nešto prije nego što crni dobije isti broj vlastitih prilika. Međutim, da bi to učinio, mora ostvariti "kontakt" s pozicijom crnog. Prva točka kontakta obično dolazi u obliku razmjene pješaka, što dovodi do otvaranja pozicije. Dakle, misao iza 1...c5 je sljedeća: "U redu, pustit ću te da otvoriš poziciju i agresivno razviješ svoje figure, ali uz cijenu – moraš mi dati jednog od svojih središnjih pješaka."

Najranija uporaba ovog otvaranja zabilježena je još u 16. stoljeću kad su je rabili talijanski šahisti Giulio Polerio i Gioachino Greco.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sicilian Defense
  2. Jonathan Rowson, Chess for Zebras: Thinking Differently About Black and White, Gambit Publications, 2005., str. 243.