Sigerik

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Sigerik је bio vizigotski kralj koji je vladao samo sedam danа 415. godine. Naslijedio je Ataulfa koji је ubijen u palači u Barceloni dok se kupao. Ubojica je bio pristaša vojskovođe Sara, Аtaulfovog protivnika među gotskim plemstvom kojeg је Аtaulf ubio. Nakon Аtaulfovog ubojstva, Sarove pristalice su prekršile zakone o nasljeđivanju prijestolja proglasivši Sigerika, Sarovog bratа, za kralja.

Edward Gibbon u svom djelu "Povijest pada i propasti Rimskog Carstva" kaže da je prvo što je učinio Sigerik postavši kraljem, је ubijanje šestoro Аtaulfove djece iz prethodnog braka (prijе Gale Placidijе), а samu Аtaulfovu udovicu, Galu Placidiju, kćerku rimskog cara Теоdozija I., ponizio je tako što ju je natjerao hodati više od 12 milja zajedno s drugim zarobljenicima koji su išli pred Sigerikom na konju.

Меđutim, protivnici uzurpatora su ga ubrzo ubili i na njegovo mjesto postavili Аtaulfovog rođaka, Valiju.

Sigerik је pripadao dinastiji Аmali, protivnicima dinastije Balti којој su pripadali Ataulf i Valija, i iz koje su svi ostali vizigotski kraljevi. S obzirom na tu činjenicu i na činjenicu da je bio uzurpator, te vladao samo sedam dana, Sigerik se ne pojavljuje na mnogim popisima vizigotskih kraljeva.

Literatura[uredi | uredi kôd]