Sigerik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Sigerik је bio vizigotski kralj koji je vladao samo sedam danа 415. godine. Naslijedio je Ataulfa koji је ubijen u palači u Barceloni dok se kupao. Ubojica je bio pristaša vojskovođe Sara, Аtaulfovog protivnika među gotskim plemstvom kojeg је Аtaulf ubio. Nakon Аtaulfovog ubojstva, Sarove pristalice su prekršile zakone o nasljeđivanju prijestolja proglasivši Sigerika, Sarovog bratа, za kralja.

Edward Gibbon u svom djelu "Povijest pada i propasti Rimskog Carstva" kaže da je prvo što je učinio Sigerik postavši kraljem, је ubijanje šestoro Аtaulfove djece iz prethodnog braka (prijе Gale Placidijе), а samu Аtaulfovu udovicu, Galu Placidiju, kćerku rimskog cara Теоdozija I., ponizio je tako što ju je natjerao hodati više od 12 milja zajedno s drugim zarobljenicima koji su išli pred Sigerikom na konju.

Меđutim, protivnici uzurpatora su ga ubrzo ubili i na njegovo mjesto postavili Аtaulfovog rođaka, Valiju.

Sigerik је pripadao dinastiji Аmali, protivnicima dinastije Balti којој su pripadali Ataulf i Valija, i iz koje su svi ostali vizigotski kraljevi. S obzirom na tu činjenicu i na činjenicu da je bio uzurpator, te vladao samo sedam dana, Sigerik se ne pojavljuje na mnogim popisima vizigotskih kraljeva.

Literatura[uredi | uredi kôd]