Silent Hill

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Silent Hill je jedan od boljih horrora u svijetu računalnih igara, a od proljeća 2006. postaje i film. Serijal ima sedam igara - Silent Hill, Silent Hill 2, Silent Hill 3, Silent Hill 4: The Room, Silent Hill Origins, Silent Hill Homecoming, Silent Hill Downpour i Silent Hill Shattered Memories.

Film govori o majci (Rose) čija posvojena kćer Sharon doživljava stalne nočne more i mjesečarenja dok istovremeno, u snu, govori ime grada Silent Hill. Stoga ona sa njom odlazi u Silent Hill u zapadnoj Virdžiniji, da vidi zašto joj se to događa. No u noći dolaska na cesti primjete alessinu prikazu, pa, misleći da je to stvarna osoba, majka zakoći, no cesta je skliska i ona se izvrne i udari u zid.

Ujutro, kad se majka probudi, primjeti da je Sharon nestala, a grad obavijen gustom maglom i pepelom koji pada s neba. Nastavljajući dalje cestom ona ulazi u izolirani misteriozni grad. U njemu nema žive duše, a grad je odsječen, pust i prekriven pepelom. Ona nađe zlu Alessu koja ju navodi u uličicu gdje se začuje sirena s gradske crkve, a to znači da se svijet mijenja.

Prošavši kroz pakao u uličicama izmijenjenog Silent Hilla koji izgleda kao kakvo staro i napušteno industrijsko postrojenje, saznaje da u gradu ima čudovišta koja su zapravo metafora na stanje jadne Alesse.

Znak bratstva (The brethren)

U povratku nailazi na psihički slomljenu alessinu majku Dahliu Gillespie koja joj u zagonetkama govori što se dogodilo. Vidjevši da si njihove kćeri neobično sliče Dahlia napadne Rose kako bi joj uzela sliku Sharon.

Pyramid head

U namjeri da pobjegne, vraća se do svog auta gdje sreće policajku Cybil Bennet iz susjednog Brahamsa cityja koja ju odluči uhititi zbog sumnje na ubojstvo. Shvativši da ne mogu natrag jer je svijet otrgnut golemom provalijom[1], odluče se vratiti natrag. Zatim susreću čudovište koje nema ruku i izbacuje kiselinu što daje Rose (majci) šansu da pobjegne policajki. Ona to i napravi i krene u školu (Midwich) tražiti kćer.

U školi dolazi do nove izmjene svijeta. U ovoj izmjeni svijeta sreću se ponovno Cybil i Rose. Cybil skine lisice Rose i povjeruje joj da nije kriva kad nailaze na Pyramid head-a, alessinog "zaštitnika". Zatim odu do hotela (Grand hotel) gdje nađu članicu bratstva (The brethren - crkveni kult Silent hilla koji nalikuje krščanstvu ali zapravo nema veze sa krščanstvom) Annu kako kamenjem gađa Dahliu. Istražujući hotel, shvate da je u sobi 111 koja je bila pokrivena portretom Jennifer Carroll kako gori na lomači, spaljena od strane bratstva radi osuđenja za vještičarenje. Bratstvo (The brethren) je spaljivalo vještice kako bi spriječili "apokalipsu" boreći se protiv "demona".

Prilikom istraživanja hotela shvaćaju da uskoro dolazi nova preobrazba, pa Cybil, Rose i Anna bježe prema crkvi u kojoj se preobrazba jedino ne događa. Nakon što svi uđu u crkvu Anna ostaje, pa ju uhvati pyramid head koji joj u jednom potezu ocerupa kožu i ubije ju. U crkvi saznaju da to bratstvo vodi žena po imenu Christabella koja je ljudima "duhovni vođa". Ona im govori o vjeri i da ako želi ponovno vidjeti svoje dijete da se mora suočiti sa demonom koji leži u najdubljem dijelu bolnice (Alchemilla).

Još kod crkve, Rose ispadne fotografija njene posvojene kćeri, a Christabella uzima, u namjeri da joj preda kasnije. Kada su trebali otići Christabella ugleda fotografiju i kaže pratiteljima da su vještice te da ih spale na lomači. Cybil osigura Rose dovoljno vremena da pobjegne, a nju samu najprije istuku a zatim spale na lomači zbog pomaganja demonu.

Za to vrijeme bratstvo traži i na kraju pronalazi Sharon koju je sakrivala Dahlia u svojem apartmanu. Rose putuje hodnicima i jedva izvuče živu glavu pored kultnih medicinskih sestara (koje su zaštitni znak

Silent hilla). U najdaljoj sobi pronalazi bolnički krevet u kojem leži Alessa, o kojoj se brine jedna sestra, a zla Alessa koja je zapravo dio podvojene duše Alesse koja leži u krevetu (koja je skrivila nesreću i vodila Rose kroz cijeli film) govori istinu Rose. Alessa je prije 30 godina bila desetogodišnja djevojčica koju su svi osim njene majke prezirali jer joj nisu znali oca. Optuživali su je da je vještica, a jednom prilikom, bježeći od vršnjaka, ona pobjegne u WC gdje je siluje čistač Colin. Christabella to iskoristi kao izgovor da ju odvedu i "očiste", te na prevaru uzmu Alessu od Dahlie i živu je spale. Dahlia ode po pomoć, ali prekasno. Međutim Alessa preživi nemoguće sa opeklinama četvrtoga stupnja, a policajac Thomas Gucci ju skine s "roštilja" i odvede u bolnicu. U bolnici njen strah i njena bol prerastaju u mržnju, i od sve te mržnje ona podvoji dušu u zlu Alessu, a nešto poslije i u Sharon (koja je dobrota ostala u Alessi), a posvoje ju mladi par Rose i Chris.

Zla Alessa kaže Rose da će bratstvo htjeti spaliti Sharon i da treba njenu pomoć u osveti. U Rose uđe zla Alessa te ona ode u crkvu i uz osude bratstva govori im istinu. U jednom trenutku Christabella probode Rose bodežom i oslobađa zlu Alessu kroz krv Rose. Iz podzemlja se izdigne Alessa i iz kreveta zakolje cijelo bratstvo bodljikavom žicom kojom sama upravlja. Pošteđuje jedino Rose, Sharon i Dahliu. Na kraju vidimo Rose i Sharon kako se vračaju kući. Međutim one ne vide Chrisa jer su zarobljene u svijetu Silent hilla u kojem su samo Sharon i Rose, majka i kćer.

  1. "Only the dark one opens and closes the door to Silent Hill" - Dahlia to Rose.